Home > Health > Supplementen en voeding: Alle informatie vind je in deze blog!
Contact: +31 (0)23 - 532 44 18
Voedingssupplementen zijn razend populair en heel veel gebruikers voelen, merken en zien echt resultaat. Maar wat zijn supplementen eigenlijk? En waarvoor gebruiken we ze? Meer informatie over supplementen en voeding lees je in deze blog.
Je dacht dat supplementen nog niet lang op de markt waren? Zeker wel! Ze kwamen voor het eerst op de markt in de jaren 40 (1940). Sindsdien stromen er duizenden mensen naar plaatselijke drogisterijen om supplementen in te slaan die de algehele gezondheid en welzijn zouden moeten verbeteren. Tegenwoordig zijn supplementen overal verkrijgbaar: Je vindt ze o.a. online, in de supermarkt, tankstations en in sportscholen.
De term ‘’vitamine’’ bestaat langer dan supplementen. Namelijk sinds 1912. De toenmalige belangrijke wetenschapper Casimir Funk bedacht de term. De belangrijkste ontdekkingsperiode begon in het begin van de 19e eeuw. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds op wetenschappelijke basis supplementen onderzocht en bedacht.
Sommige voedingssupplementen kunnen helpen voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen als je niet voldoende gevarieerd eet. Supplementen kunnen echter niet de plaats innemen van voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor een gezond voedingspatroon.
De vraag is: eten we dan wel gezond? Jazeker. Sterker nog: wij als Nederlanders gaan steeds gezonder eten. Toch kan onze behoefte aan voedingsstoffen lang niet altijd gedekt worden met voeding alleen, hoe gezond je ook eet.
In werkelijkheid krijgen we, ondanks dat we gezond eten, niet voldoende voedingsstoffen binnen. Dit komt o.a.. door de uitputting van de bodem. De grond waar groente en fruit in wordt verbouwd bevat nog maar een fractie van de voedingsstoffen die we nodig hebben ten opzichte van 30 jaar geleden. De vitamine C-behoefte behaal je helaas niet meer met slechts één sinaasappel per dag. (bron)
Het verteren van voedsel kost steeds meer energie. We eten namelijk steeds meer geraffineerde voedingsmiddelen zoals witmeel, suikers, pasta en zout. Ook andere bewerkingen aan voedsel zoals het verpakken, opslaan en vervoeren zorgt ervoor dat veel voedingsstoffen verloren gaan. Zolang je deze voedingsmiddelen veelvuldig blijft nuttigen, zal je echter nooit een optimale energieaanmaak krijgen. Of je nu gezond of ziek bent.
Daarnaast zijn er nog bepaalde leefstijlen en diëten waar je rekening mee moet houden. Iemand die bijvoorbeeld veganistisch is, krijgt niet dezelfde voedingsstoffen binnen als iemand die dat niet is. Zo mis je als veganist o.a. ijzer, vitamine, calcium, vitamine D en omega 3. Deze voedingsstoffen komen voor het grootste gedeelte voor in dierlijke producten. Deze moet je dus ergens anders vandaan halen. Hierin kunnen supplementen dan een enorme toegevoegde waarde bieden. Zeker omdat deze supplementen helemaal vegan zijn en toch de benodigde voedingsstoffen geven.
Denk er wel aan dat supplementen je voeding moet aanvullen en het niet als vervanger gebruikt.
Benieuwd naar de voordelen van supplementen? Wij zetten ze op een rijtje:
Supplementen hebben echter ook nadelen en kunnen risico’s met zich meebrengen:
Wanneer je een gezond en variërend voedingspatroon aanhoudt, kunnen vitaminen en mineralen je gezondheid nog hoger opkrikken. In de harde werkelijkheid is dit natuurlijk precies het tegenovergestelde. We eten gezonder, maar niet gezond genoeg. Dan is het van belang dat je vitaminen en mineralen extra gaat supplementeren.
Dosering van de juiste vitamines is erg belangrijk. Je zou er voor kunnen kiezen een bloedtest uit te laten voeren door een orthomoleculair voedingsdeskundige. Zo kun je precies inzien waar je tekorten dient aan te vullen.
Het is ook mogelijk om vitaminen en mineralen in een multi te gebruiken. Dan zit alles al voor je in 1 supplement. Een multivitamine is een aanvulling op de voeding en wordt daarom door veel mensen gebruikt. Je hoort wel eens dat je in in de winter meer vitamines nodig hebt dan in de zomer. Dat is alleen niet helemaal waar. Dit geldt, door het gebrek aan zonlicht in de winter, eigenlijk alleen voor Vitamine D. Van alle andere vitamines en mineralen heb je het hele jaar evenveel nodig.
SUPP24 is groot voorstander van wei eiwitten en natuurlijk vis en rundercollageen. Ze helpen het lichaam beide om sneller te herstellen en hebben alles te maken met pezen, spieren en gewrichten.
Wei-eiwit wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van atletische prestaties en het vergroten van kracht. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wei-eiwit, in combinatie met krachttraining, kracht, spieromvang en vetvrije massa kan vergroten.
Collageen daarentegen heeft weer vele andere kenmerken. Zo kan het goed zijn voor de huid, waaronder het bindweefsel. Maar ook bij het herstellen van de darmwand en helpt het voorkomen van darmklachten. Het soort collageen wat je gebruikt heeft daar ook weer invloed op. Er zijn namelijk verschillende soorten collageen. Viscollageen heeft over het algemeen een betere absorptie en lijkt moleculair het meeste op het collageen van de mens. Daarom wordt viscollageen vaak sneller aangeraden bij huidverbetering.
Aminozuren, vaak de bouwstenen van eiwitten genoemd, zijn ketens/samenstellingen die bepaalde rollen in je lichaam spelen. Ze zijn nodig voor vitale processen zoals de opbouw van eiwitten en de synthese van hormonen en neurotransmitters. Sommige kunnen ook als supplement worden ingenomen om atletische prestaties te verbeteren of de stemming te verbeteren.
Vetzuren zijn essentieel voor mensen om binnen te krijgen. Ze zijn namelijk benodigd voor een goede gezondheid. De meest belangrijke zijn onder andere Omega 3, 6, 7 en 9 vetzuren. Omega 3 is over het algemeen de meest bekende vetzuur. Omega-3-vetzuren hebben verschillende voordelen voor uw lichaam en hersenen, waarbij een minimum inname van 250-500mg wordt aanbevolen voor volwassenen. Vetzuren zijn voornamelijk te vinden in o.a. vette vis, noten zaden en planten olies. Je kunt ze buiten voeding ook binnen krijgen door middel van supplementen als visolie.
Omdat er zoveel aanbod is, kan het vaak ook moeilijk zijn om het juiste supplement te kiezen. Er zijn echter een aantal basis vitamines en mineralen die voor jou ook kunnen werken:
Naast bovengenoemde zijn er nog vele andere supplementen. Denk aan collageen, kruidensupplementen, cafeïne supplementen en aminozuren. Ook deze supplementen kunnen een positief effect hebben op het lichaam. Denk aan de huid, de gemoedstoestand, de weerstand, sterkere botten/pezen/spieren en de sportprestaties.
Zorg er eerst voor dat je voeding helemaal op orde is en bekijk dan of de supplementen een aanvulling voor jou zijn en meer te kunnen betekenen in jouw gezonde levensstijl.
Volg ons