onze-img

Protein 20gr

 • Eiwit shot voor sporters van elk niveau
 • Draagt bij aan het behoud en groei van spiermassa
 • Snel en makkelijk herstellen na je training of workout
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
onze-img

Vegan Health

 • Jouw dagelijkse all-in-one vegan supplement
 • Afgestemd op de vegan/vegetarische leefstijl
 • Bron van L-Lysine, vitamines en mineralen
onze-img

Skin Collagen

 • Hét beautyshotje voor een mooie huid, haar en nagels
 • Met 10GR ASC-gecertificeerd viscollageen
 • Bevat 12 verschillende vitaminen & hyaluronzuur
 • 3 mineralen, een boost voor je gezondheid

Supplementen en voeding: Alle informatie vind je in deze blog!

Nicky Butter 29 oktober 2020
Supplementen en voeding: Alle informatie vind je in deze blog!

Voedingssupplementen zijn razend populair en heel veel gebruikers voelen, merken en zien echt resultaat. Maar wat zijn supplementen eigenlijk? En waarvoor gebruiken we ze? Meer informatie over supplementen en voeding lees je in deze blog.

De oorsprong van voedingssupplementen

Je dacht dat supplementen nog niet lang op de markt waren? Zeker wel! Ze kwamen voor het eerst op de markt in de jaren 40 (1940). Sindsdien stromen er duizenden mensen naar plaatselijke drogisterijen om supplementen in te slaan die de algehele gezondheid en welzijn zouden moeten verbeteren. Tegenwoordig zijn supplementen overal verkrijgbaar: Je vindt ze o.a. online, in de supermarkt, tankstations en in sportscholen.

De term ‘’vitamine’’ bestaat langer dan supplementen. Namelijk sinds 1912. De toenmalige belangrijke wetenschapper Casimir Funk bedacht de term. De belangrijkste ontdekkingsperiode begon in het begin van de 19e eeuw. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds op wetenschappelijke basis supplementen onderzocht en bedacht.

Onze voeding versus supplementen

Sommige voedingssupplementen kunnen helpen voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen als je niet voldoende gevarieerd eet. Supplementen kunnen echter niet de plaats innemen van voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor een gezond voedingspatroon.

De vraag is: eten we dan wel gezond? Jazeker. Sterker nog: wij als Nederlanders gaan steeds gezonder eten. Toch kan onze behoefte aan voedingsstoffen lang niet altijd gedekt worden met voeding alleen, hoe gezond je ook eet.

Supplementen voeding

We krijgen niet genoeg binnen, ondanks dat we gezond eten

In werkelijkheid krijgen we, ondanks dat we gezond eten, niet voldoende voedingsstoffen binnen. Dit komt o.a.. door de uitputting van de bodem. De grond waar groente en fruit in wordt verbouwd bevat nog maar een fractie van de voedingsstoffen die we nodig hebben ten opzichte van 30 jaar geleden. De vitamine C-behoefte behaal je helaas niet meer met slechts één sinaasappel per dag. (bron)

Het verteren van voedsel kost steeds meer energie. We eten namelijk steeds meer geraffineerde voedingsmiddelen zoals witmeel, suikers, pasta en zout. Ook andere bewerkingen aan voedsel zoals het verpakken, opslaan en vervoeren zorgt ervoor dat veel voedingsstoffen verloren gaan. Zolang je deze voedingsmiddelen veelvuldig blijft nuttigen, zal je echter nooit een optimale energieaanmaak krijgen. Of je nu gezond of ziek bent.

Voeding en supplementen voor verschillende leefstijlen en diëten

Daarnaast zijn er nog bepaalde leefstijlen en diëten waar je rekening mee moet houden. Iemand die bijvoorbeeld veganistisch is, krijgt niet dezelfde voedingsstoffen binnen als iemand die dat niet is. Zo mis je als veganist o.a. ijzer, vitamine, calcium, vitamine D en omega 3. Deze voedingsstoffen komen voor het grootste gedeelte voor in dierlijke producten. Deze moet je dus ergens anders vandaan halen. Hierin kunnen supplementen dan een enorme toegevoegde waarde bieden. Zeker omdat deze supplementen helemaal vegan zijn en toch de benodigde voedingsstoffen geven.

Denk er wel aan dat supplementen je voeding moet aanvullen en het niet als vervanger gebruikt.

3 voordelen van supplementen

Benieuwd naar de voordelen van supplementen? Wij zetten ze op een rijtje:

 • Perfect voor een drukke levensstijl: Zelden wordt er echt aandacht besteed aan het koken en wat je precies binnen krijgt. Supplementen zijn dan een goede oplossing. Je neemt je vitamientjes, mineralen, of visolie capsules altijd en overal mee naartoe.
 • Sneller en makkelijker in te nemen: Individuele voedingsstoffen zoals magnesium of ijzer zijn beschikbaar als supplementen. Meestal in doses die groter zijn dan de typische multivitaminen. Ze worden ook door doctoren en artsen gebruikt om een tekort te behandelen.
 • Ondersteunt de gezondheid: Ze helpen je bij het verbeteren van je weerstand en geven je meer energie. Het combineren van vitamines met voeding zal je weerstand doen vergroten. Het immuunsysteem heeft namelijk vitaminen en mineralen nodig om zich te wapenen tegen ziektekiemen, virussen en bacteriën.

3 nadelen en risico’s van supplementen

Supplementen hebben echter ook nadelen en kunnen risico’s met zich meebrengen:

 • Teveel vertrouwen op een supplement. Zoals hierboven omschreven, zijn supplementen een aanvulling op je voedingspatroon en geen vervanger. Ga niet ongezond en vettig eten omdat je aan de andere kant zo goed bezig bent met supplementen.
 • Onveilige supplementen: Er zijn op de markt vele onveilige en zelfs gevaarlijke supplementen in omloop. Let er altijd op dat een supplement een keurmerk heeft. Bijvoorbeeld van het NZVT. Dit keurmerk duidt aan dat er geen doping gerelateerde of schadelijke stoffen zijn gevonden.
 • Overdosering. Dit kan voorkomen zodra mensen teveel of veel verschillende supplementen slikken zonder zich er in te verdiepen. Een bepaald teveel aan vitamines kan klachten veroorzaken zoals blaasontsteking, diarree of zelfs leverproblemen. Ga liever met een deskundige op zoek naar een paar gerichte supplementen dan lukraak alles te gaan gebruiken. Raadpleeg bij gebruik van medicijnen, zwangerschap of het geven van borstvoeding altijd een arts.

Vitaminen en mineralen

Wanneer je een gezond en variërend voedingspatroon aanhoudt, kunnen vitaminen en mineralen je gezondheid nog hoger opkrikken. In de harde werkelijkheid is dit natuurlijk precies het tegenovergestelde. We eten gezonder, maar niet gezond genoeg. Dan is het van belang dat je vitaminen en mineralen extra gaat supplementeren.

Dosering van de juiste vitamines is erg belangrijk. Je zou er voor kunnen kiezen een bloedtest uit te laten voeren door een orthomoleculair voedingsdeskundige. Zo kun je precies inzien waar je tekorten dient aan te vullen.

Het is ook mogelijk om vitaminen en mineralen in een multi te gebruiken. Dan zit alles al voor je in 1 supplement. Een multivitamine is een aanvulling op de voeding en wordt daarom door veel mensen gebruikt. Je hoort wel eens dat je in in de winter meer vitamines nodig hebt dan in de zomer. Dat is alleen niet helemaal waar. Dit geldt, door het gebrek aan zonlicht in de winter, eigenlijk alleen voor Vitamine D. Van alle andere vitamines en mineralen heb je het hele jaar evenveel nodig.

Eiwitten en collageen

SUPP24 is groot voorstander van wei eiwitten en natuurlijk vis en rundercollageen. Ze helpen het lichaam beide om sneller te herstellen en hebben alles te maken met pezen, spieren en gewrichten.

Wei-eiwit wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van atletische prestaties en het vergroten van kracht. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wei-eiwit, in combinatie met krachttraining, kracht, spieromvang en vetvrije massa kan vergroten.

Collageen daarentegen heeft weer vele andere kenmerken. Zo kan het goed zijn voor de huid, waaronder het bindweefsel. Maar ook bij het herstellen van de darmwand en helpt het voorkomen van darmklachten. Het soort collageen wat je gebruikt heeft daar ook weer invloed op. Er zijn namelijk verschillende soorten collageen. Viscollageen heeft over het algemeen een betere absorptie en lijkt moleculair het meeste op het collageen van de mens. Daarom wordt viscollageen vaak sneller aangeraden bij huidverbetering.

Aminozuren en vetzuren

Aminozuren, vaak de bouwstenen van eiwitten genoemd, zijn ketens/samenstellingen die bepaalde rollen in je lichaam spelen. Ze zijn nodig voor vitale processen zoals de opbouw van eiwitten en de synthese van hormonen en neurotransmitters. Sommige kunnen ook als supplement worden ingenomen om atletische prestaties te verbeteren of de stemming te verbeteren.

Vetzuren zijn essentieel voor mensen om binnen te krijgen. Ze zijn namelijk benodigd voor een goede gezondheid. De meest belangrijke zijn onder andere Omega 3, 6, 7 en 9 vetzuren. Omega 3 is over het algemeen de meest bekende vetzuur. Omega-3-vetzuren hebben verschillende voordelen voor uw lichaam en hersenen, waarbij een minimum inname van 250-500mg wordt aanbevolen voor volwassenen. Vetzuren zijn voornamelijk te vinden in o.a. vette vis, noten zaden en planten olies. Je kunt ze buiten voeding ook binnen krijgen door middel van supplementen als visolie.

De meeste belangrijke supplementen naast voeding

Omdat er zoveel aanbod is, kan het vaak ook moeilijk zijn om het juiste supplement te kiezen. Er zijn echter een aantal basis vitamines en mineralen die voor jou ook kunnen werken:

 • Multivitamine: Het alles-in-één supplement. Heel erg nuttig bij een drukke levensstijl en alle vitamines en mineralen versterken elkaar. Let erop dat er een complex aan B-vitamines in zit en het supplement minstens Vitamine C & D bevat.
 • Eiwitten: Hoewel de meeste mensen via hun dieet voldoende eiwitten binnenkrijgen (het zit in zowel plantaardig voedsel als vlees), kunnen bepaalde doelgroepen profiteren van eiwitsuppletie – namelijk atleten of mensen die een intensief trainingsregime hebben. Als het gaat om spiergroei en vetverlies, is proteïne de koning van de voedingsstoffen.
 • Magnesium: Vaak kan het voordeliger zijn om magnesium los te slikken. Zo krijg je hogere hoeveelheden binnen. Magnesium is een belangrijke voedingsstof die een rol speelt bij honderden enzymatische lichaamsreacties, waaronder het metaboliseren van voedsel, de synthese van vetzuren en eiwitten en de overdracht van zenuwimpulsen.
 • Visolie: Een van de belangrijkste voedingsstoffen waar velen van ons geen genoeg van krijgen, zijn omega 3-vetten met lange keten (die van nature voorkomen in vette vis, bijvoorbeeld zalm). Er is solide bewijs dat aantoont dat omega 3-vetzuren nodig zijn voor een gezond hart en hersenen. Ze spelen een rol bij het verminderen van ontstekingen door het hele lichaam. Visolie is rijk aan omega 3-vetzuren waaronder eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). We kunnen deze niet in ons lichaam produceren, dus het is essentieel dat we ze via onze voeding of suppletie binnenkrijgen. Ben je vegetariër of veganist, dan is het mogelijk deze vetten binnen te krijgen met Seaberry Omega! Te vinden in onze Vegan Health Shot.

Naast bovengenoemde zijn er nog vele andere supplementen. Denk aan collageen, kruidensupplementen, cafeïne supplementen en aminozuren. Ook deze supplementen kunnen een positief effect hebben op het lichaam. Denk aan de huid, de gemoedstoestand, de weerstand, sterkere botten/pezen/spieren en de sportprestaties.

Zorg er eerst voor dat je voeding helemaal op orde is en bekijk dan of de supplementen een aanvulling voor jou zijn en meer te kunnen betekenen in jouw gezonde levensstijl.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons