Alle essentiële aminozuren op een rijtje

De vraag: Hoeveel aminozuren zijn er nou eigenlijk?

In totaal zijn dat er 22. Van de 20 aminozuren kan het lichaam er 12 zelf maken. De andere 8 moet je via eten binnenkrijgen.

Dat zijn de zogenaamde essentiële aminozuren. Daarnaast zijn er 6 semi-essentieel. Dat wil zeggen dat het lichaam ze normaal gesproken zelf kan maken. Alleen onder bepaalde omstandigheden, zoals bij sommige aandoeningen en ziekten, kan het lichaam er niet genoeg van maken. Dan is aanvulling via het eten nodig.

De acht essentiële aminozuren

Isoleucine
Een van de branched-chain aminozuren. Dit aminozuur is betrokken bij de opbouw en groei van spierweefsel. Bovendien produceert isoleucine stoffen die nodig zijn voor de energieproductie in de spieren.

Leucine
Een van de branched-chain aminozuren. Helpt de afbraak van spiereiwitten te voorkomen. Leucine kan gebruikt worden als energiebron door het lichaam.

Valine
Een van de branched-chain aminozuren. Valine zorgt samen met andere branched-chain aminozuren voor spierherstel na lichamelijke inspanning.

Fenylalanine
Deze voedingsstof helpt bij de opbouw van het insulinehormoon. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel. En wordt dus gebruikt bij de behandeling van overgewicht.

Lysine
Lysine heeft vele functies in het menselijk lichaam. Dit aminozuur verbetert het concentratievermogen, bevordert de opname van calcium, stimuleert de groei van botweefsel en ondersteunt het afweersysteem. Lysine is ook nodig voor opbouw van collageen. Dit is het belangrijkste bestanddeel van bindweefsel. Het is een groep van weefsels die organen, bloedvaten, ingewanden, spieren en botten omhult en onderling met elkaar verbindt.

Methionine
Methionine zorgt voor zwavel en andere onderdelen die het lichaam nodig heeft voor een normaal metabolisme en groei. Het bevordert de gezondheid van de huid, het haar en de nagels en helpt voorkomen dat overvloedig vet zich in het bloed en de lever ophoopt. Het is, samen met arginine en glycine, één van de drie aminozuren die het lichaam nodig heeft om creatine aan te maken.

Threonine
Threonine is nodig voor de opbouw van collageen, elastine en eiwitcellen. Het verbetert ook de opname en omzetting van voedingsstoffen.

Tryptofaan
Tryptofaan wordt door het lichaam gebruikt voor de eiwit synthese en de aanmaak van serotonine. Het bevordert de slaap.
Verder verlegt tryptofaan de pijngrens en is dit aminozuur essentieel voor de aanmaak van vitamine B3.

Histidine
Dit aminozuur heeft vele functies in ons lichaam. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de vorming van eiwitten en heeft invloeden op verschillende metabolische reacties in het lichaam.

In welke voeding vind je deze aminozuren?

Elk soort aminozuur komt voor in verschillende soorten voeding.
We hebben van elk aminozuur een lijstje gemaakt van de bronnen waar je het in terug vind.

Isoleucine: Dit aminozuur vind je voornamelijk in dierlijke eiwitten zoals kip, vis en eieren. Maar ook in cashewnoten, rogge en linzen.
Leucine: Vis, kikkererwten, soja, groenten als asperges, zilvervliesrijst, noten etc.
Valine: Vind je in vlees, soja, zuivel, pinda’s etc.
Fenylalanine: Zuivel (voornamelijk kaas), noten en zaden (pinda’s, amandelen)
Lysine: Zit in eigenlijk alle dierlijke eiwitten. Ook bonen, tarwe en aardappelen.
Methionine: Vind je in gevogelte, zuivel, zaden en kaas.
Threonine: Komt redelijk overeen met leucine. Vis (Garnalen, zalm), linzen, bonen etc.
Tryptofaan: Kalkoen, melk, bananen (haha), lijnzaad, haver etc.
Histidine: Paddestoelen, havermout, zeevruchten, bonen, rijst etc.

Protein 17gr Women

KOOP NU 2,50