Home > Geen onderdeel van een categorie > Omega vetten dit, verzadigd dat. Vetten: Yes or no?
Contact: +31 (0)23 - 532 44 18
De termen Omega-3, Omega-6, Omega-9, verzadigde of onverzadigde vetten, enkelvoudig of meervoudig, transvetzuren, je hebt het vast allemaal wel eens gehoord. Maar wat betekent het nou eigenlijk allemaal en wat wordt bedoeld met “gezonde vetten”? En waarom is dat dan zo?
Vet dient in ons lichaam zowel als bouwstof, brandstof, isolatiemateriaal voor je spieren en als transporter van vitamine A, D, E en K en Co-enzym Q10. Onze celmembranen hebben vetten nodig en ook ons hersenweefsel bestaat voor een groot gedeelte uit vetweefsel. Vetten dienen ook als een belangrijke bron van energie, want ze leveren veel meer energie per verbrand molecuul dan glucose en zijn nagenoeg onbeperkt aanwezig. Niets slecht aan vetten dus, maar de keuze voor het soort vet is wel belangrijk!
Enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet
De onverzadigde vetten zijn de Omega’s. Enkelvoudige onverzadigd vetten (Omega-9) kan ons lichaam zelf aanmaken en worden daarom ook wel “niet-essentieel” genoemd. Toch behoort Omega-9 tot een gezond voedingspatroon met o.a. olijfolie en avocado’s, want als er niet voldoende Omega-3 en Omega-6 in de voeding zit, raakt de aanmaak van Omega-9 ook uit balans. Meervoudig onverzadigde vetten (Omega-3 en Omega-6) kan ons lichaam niet zelf aanmaken en worden daarom “essentieel” genoemd
Omega-3 vetten zijn onder te verdelen in alfa linoleenzuur, EPA en DHA en vallen onder de vaak geprezen gezonde vetten. Alfa linoleenzuur kunnen we niet zelf aanmaken en moeten we dus uit onze voeding halen. Het lichaam kan wel zelf EPA en DHA aanmaken uit alfa linoleenzuur, maar in de praktijk blijkt dit vaak tegen te vallen en zul je het dus toch van je voeding moeten hebben.
Goede bronnen van Omega-3 vetten zijn onder andere:
– Vette vissoorten zoals zalm, haring, makreel, sardientjes en ansjovis
– Schaal- en schelpdieren
– Zeewier zoals wakame
– Walnoten en zaden zoals chia-, hennep- en lijnzaad
– Plantaardige oliën zoals lijnzaad- en walnootolie
Omega-6 vetten zijn onder te verdelen in linolzuur, gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur. Ook linolzuur kunnen we niet zelf aanmaken en moeten we uit onze voeding halen, maar dat is over het algemeen niet zo’n groot probleem. Linolzuur en arachidonzuur komen meer voor in onze dagelijkse voeding dan Omega-3 vetten, onder andere door de consumptie van plantaardige oliën (behalve olijfolie) en vlees, maar ook door de aanwezigheid van linolzuur in veel kant-en-klaar producten.
Bronnen van Omega-6 vetten zijn onder andere:
-Plantaardige oliën zoals arachideolie (pindaolie) en zonnebloemolie (vnl. linolzuur)
– Plantaardige oliën zoals teunisbloemolie (vnl. GLA)
– Dierlijke producten zoals rood vlees en orgaanvlees (vnl. arachidonzuur)
Vetten zijn dus goed voor je, zolang je de juiste keuzes maakt! Het allerbelangrijkst is om ervoor te zorgen dat je voldoende Omega-3 vetten via je voeding binnenkrijgt. Dit blijkt in de praktijk vaak de grootste uitdaging. Eet minimaal twee keer per week een flink stuk vette vis. Haal je dat niet? Overweeg dan een goed Omega-3 supplement te gebruiken.
Volg ons