onze-img

Protein 20gr

  • Eiwit shot voor sporters van elk niveau
  • Draagt bij aan het behoud en groei van spiermassa
  • Snel en makkelijk herstellen na je training of workout
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
onze-img

Kracht & Herstel Extreme

  • Energie voor en herstel na je workout
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
€ 49.99 € 60

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Nicky Butter 02 november 2023
De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het herstel van je lichaam van essentieel belang voor je vooruitgang.

Eén van de sleutels tot optimaal herstel is het zorgen voor de juiste voeding na het sporten. In deze blog duiken we dieper in op de rol van eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen om je te helpen begrijpen hoe je je lichaam na je workout het beste kunt ondersteunen.

Waarom eiwitten na het sporten?

Allereerst, wat is een eiwit? Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert (energie) calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne. (1)

Na een intensieve workout hebben je spieren brandstof nodig om te herstellen en te groeien. Eiwitten spelen hierbij een centrale rol. Ze bevatten aminozuren, de bouwstenen van spierweefsel. Door eiwitten na het sporten te consumeren, help je je spieren om zich te herstellen en sterker te worden. Eiwitten ondersteunen ook de aanvulling van de glycogeenvoorraad in je spieren en lever, wat belangrijk is om energie op peil te houden voor je volgende workout.

Eiwitten en koolhydraten in sportvoeding

Hoewel eiwitten essentieel zijn, is het belangrijk om ze in evenwicht te brengen met koolhydraten. Koolhydraten helpen niet alleen om je glycogeenvoorraad aan te vullen, maar dragen ook bij aan een goede vochtbalans in je lichaam.

Ze zijn een belangrijke bron van energie en kunnen vocht vasthouden, wat helpt bij de hydratatie na het sporten. Een gebalanceerde verhouding tussen eiwitten en koolhydraten in je sportmaaltijd is van groot belang.

Vegan eiwitopties voor sporters

Voor degenen onder ons die liever plantaardige opties verkiezen, zijn er diverse vegan alternatieven beschikbaar. Plantaardige eiwitten, zoals die uit bonen, linzen, tofu, quinoa, en soja, kunnen een uitstekende bron zijn om te zorgen voor voldoende eiwitinname na het sporten.

Deze bronnen zijn niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar kunnen ook een gezonde aanvulling vormen op je post-workout maaltijd.

Andere overwegingen naast eiwitten na het sporten

Naast eiwitten en koolhydraten zijn er nog enkele andere belangrijke factoren om in gedachten te houden na je workout. Vetinname moet met mate worden geconsumeerd, omdat een grote hoeveelheid vet het herstel kan vertragen.

Zorg ervoor dat je voldoende vocht inneemt om het vochtverlies tijdens het sporten te compenseren. Hydratatie is van cruciaal belang voor je algemene welzijn en helpt je lichaam om te herstellen.

Eiwitrijke producten en gerechten voor na het sporten

Hier is een tabel met eiwitrijke producten en gerechten, samen met het aantal gram eiwitten per portie:

Voedingssoort Eiwitgehalte (100g) Portie Eiwit per Portie
Kipfilet 31 g 100g 31 g
Zalm 25 g 100g 25 g
Mager Rundvlees 36 g 100g 36 g
Tofu 8 g 100g 8 g
Griekse Yoghurt 10 g 100g 10 g
Quinoa 14 g 100g 14 g
Linzen 9 g 100g 9 g
Kikkererwten 19 g 100g 19 g
Eieren (gekookt) 13 g 2 eieren 13 g
Zalmfilet (gebakken) 25 g 100g 25 g
Hüttenkäse (cottage cheese) 11 g 100g 11 g
Amandelen 21 g 100g 21 g

 

De hoeveelheid eiwitten kan variëren afhankelijk van de bereidingswijze en de portiegrootte, dus het is belangrijk om rekening te houden met je eigen voedingsbehoeften en doelen bij het kiezen van eiwitrijke voedingsmiddelen.

Conclusie: De sleutel tot optimaal herstel

Het is duidelijk dat voeding na het sporten van groot belang is voor een snel en effectief herstel. Eiwitten, in combinatie met koolhydraten, spelen een centrale rol bij het ondersteunen van je spieren en het aanvullen van je energiereserves.

Voor degenen die de voorkeur geven aan plantaardige opties, zijn er tal van vegan alternatieven beschikbaar. Vergeet niet om ook aandacht te besteden aan vetinname en hydratatie om de voordelen van je workout te maximaliseren. Onthoud: de juiste voeding na het sporten draagt bij aan jouw vooruitgang en welzijn.

Dit zijn 3 redenen waarom jij meer eiwitten zou moeten innemen > klik hier om te lezen.

Bronnen:
1: Bron: Voedingscentrum

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons