Cafeïne in supplementen: Alles over de werking en effecten

Cafeïne, het zit normaal in alle koffie. Het is een stof die de koffiestruik, waar koffiebonen in groeien, aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen insecten en plagen.

Cafeïne heeft een bittere smaak. Cafeïne wordt  ook weleens een milde psychoactieve stof genoemd en heeft een stimulerende werking. Het stimulerende effect van cafeïne is vaak binnen een uur merkbaar en is na een uur of 4/5 pas uitgewerkt. Je lichaam went vrij snel aan cafeïne, waardoor je steeds meer moet innemen om hetzelfde effect te bereiken. Bij een kleine hoeveelheid van 1 a 2 kopjes per dag, verscherpt cafeïne je hersenen en verbetert het je concentratie en prestaties.

De werking

Iedereen komt eigenlijk wel in aanraking met Cafeïne, het zit namelijk in meer voedingsstoffen dan je wellicht denkt. Hoewel deze stof niet zo een goede naam heeft zijn er nuttige onderzoeken gedaan en beschreven door experts. Uit onderzoek blijkt dat de stof de kans op het krijgen van hart en vaatziekten, huidkanker en Alzheimer en aanzienlijk doet verminderen. Uit recent onderzoek is gebleken dat wie 2 kopjes per dag drinkt de kans op huidkanker met zo’n 20 procent vermindert (zie onderzoek). Dus drinken maar, maar houdt het wel op 2 kopjes per dag.

Wat doet het nog meer:

  • Het stimuleert de bloedsomloop
  • Verdrijft vermoeidheid
  • Het verslaat beschadigde moleculen in de huid, de vrije radicalen genoemd
  • Het is goed voor je lever, het reinigt de dikke darm (detox)
  • Helpt bij gewichtsverlies (dus inslaan die handel)
  • Ooggezondheid, het houdt o.a. het proces van hypoxie tegen: beroving zuurstof van het netvlies
  • Helpt goed tegen migraine (maar ook hier niet over 2 kopjes heen)

Zo zijn er wel veel meer voordelen die cafeïne met zich meebrengt.

Waar zit cafeïne in?

De meeste mensen kennen cafeïne natuurlijk vanuit koffie. Maar wist je dat cafeïne o.a. ook in theebladen, colanoten, cacaobonen, ijsthee, chocolade en thee zit.
Naast deze natuurlijke middelen, kun je cafeïne vaak ook vinden in energiedrankjes maar ook in energieshots. Zoals bij SUPP24 ook in de Preworkout Men en Women is te vinden.

Hoe veel cafeïne zit er in koffie?

Het verschilt natuurlijk per kopje. Zo bevat 1 espresso zo’n 130 mg cafeïne maar een gewone filterkoffie 70 gram.
Per dag is 400 mg cafeïne het maximum. Dat komt ongeveer neer op 4 kopjes koffie.

Te veel aan cafeïne

De gemiddelde Nederlander krijgt al gauw meer binnen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voor mannen ligt dit niveau op 600 mg en bij vrouwen op zo’n 500 mg. Te veel cafeïne heeft nadelige effecten zoals: op je adrenaline gaan, rusteloosheid, vermoeidheid,  slaapproblemen of hoofdpijn. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon ook omdat dit genetisch bepaalt is. Breek jij het goed of minder goed af? Ben je extra gevoelig of wellicht helemaal niet gevoelig?

Zorg er zo veel mogelijk voor dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hanteert in je dagelijkse leven.

Cafeïne in supplementen

Deze stof wordt regelmatig toegevoegd aan supplementen die je uithoudingsvermogen, focus en concentratie geven. Zoals bij een preworkout.
In de SUPP24 Preworkout shotjes is cafeïne een van de hoofdingrediënten die je ondersteunen tijdens je workout.

Het is dan ook veel sneller en gemakkelijker dan even een kopje koffie halen of opdrinken voor het trainen. De pre workout shotjes bevatten maar liefst 200 mg cafeïne. Dat is meer dan een shotje espresso. Maar je kunt ook gewoon je dagelijkse kopje koffie naast deze shot behouden. Wel dien je natuurlijk op te letten dat wanneer je dit supplement gebruikt je niet ook nog extra koffie tot je neemt.

Bij het gebruik van dit supplement zul je na 15-20 minuten effect ondervinden. Dit komt bijvoorbeeld ook door de extra toegevoegde beta alanine. Dit zorgt ervoor dat je spieren minder snel verzuren. Ook bevatten de mannelijke pre workout shots nog L-arginine en citrulline malaat welke voor verwijding van de aderen zorgt. Het geeft je extra zuurstof naar de spieren. De vrouwelijke preworkout versie bevat naast cafeïne nog L-arginine,  L-Carnitine en groene thee extract. Dit zorgt er ook weer voor dat de spieren minder snel verzuren maar ook voor een stimulatie van de vetverbranding. Het versnelt de stofwisseling en ruimt afvalstoffen in het bloed op.

Opmars tegen cafeïne in supplementen

Er gaat in het nieuws het een en ander rond over cafeïne en gevaarlijke stoffen in supplementen, met name in preworkout. Bij SUPP24 hoef jij je daar geen zorgen om te maken. Deze supplementen zijn namelijk altijd goedgekeurd door de internationale organisatie Informed Sports, maar ook door de Nederlandse dopingautoriteit. Ofwel, NZVT genoemd.  Je vind SUPP24 in dit register terug.

Wij adviseren iedereen zijn voedingsstoffen natuurlijk zo veel mogelijk uit reguliere voeding te halen. Echter om de sportprestaties te verbeteren door middel van cafeïne, raden wij het elke sporter aan toch voor een supplement te kiezen. Dit in plaats van een gewoon kop koffie. Een kop koffie is vaak lastig te doseren. In een onderzoek bleek namelijk dat dit van 51 tot 162% kan afwijken van de genoemde hoeveelheid op het etiket.

Cafeïne voor de huid

Weet je ook dat cafeïne, net zoals ijs na het stoten van je hoofd, een ophoping van vocht kan beperken? Dit effect is tijdelijk en wordt daarom toegevoegd in oogcrèmes. Daarnaast werkt het ook nog kalmerend. Wel droogt de stof de huid wat uit; het moet dus altijd gecombineerd worden met bijvoorbeeld een hydraterende dagcrème. Meer weten over hoe jij je huid met supplementen kunt verbeteren? Klik dan hier! 

  • Tip: Het is een natuurlijke scrub, het verwijderd dode huidcellen en stimuleert de aanmaak van nieuwe. Ook brengt het je huid in perfecte balans, cafeïne heeft namelijk dezelfde PH-waarde als jouw huid. Heb je wallen? Even wat verse koffieprut laten intrekken en voilà (afspoelen ivm dunne huid onder de ogen).

Pre Workout shot Men

KOOP NU 2,25