onze-img

Protein 20gr

  • Eiwit shot voor sporters van elk niveau
  • Draagt bij aan het behoud en groei van spiermassa
  • Snel en makkelijk herstellen na je training of workout
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
onze-img

Skin Collagen

  • Hét beautyshotje voor een mooie huid, haar en nagels
  • Met 10GR ASC-gecertificeerd viscollageen
  • Bevat 12 verschillende vitaminen & hyaluronzuur
  • 3 mineralen, een boost voor je gezondheid

Isoleucine Informatie | Alles wat je moet weten over isoleucine

Nicky Butter 26 juli 2019
Isoleucine Informatie | Alles wat je moet weten over isoleucine

Isoleucine, een aminozuur dat voorkomt in de eiwitten van voeding. Wil je alles weten over dit aminozuur? In deze blog vind je alle informatie.

Wat is Isoleucine?

Isoleucine is één van de 8 essentiële aminozuren. We maken onderscheid in twee soorten aminozuren, namelijk essentiële aminozuren en niet essentiële aminozuren.

Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Daarom zullen wij deze aminozuren dagelijks uit onze voeding moeten halen. Niet essentiële aminozuren worden wel door ons lichaam aangemaakt. Isoleucine heb je dus wel degelijk nodig voor een goed functionerend lichaam.

Isoleucine heeft een groot aantal verschillende rollen in het lichaam. Het is onder andere verantwoordelijk voor de vorming van hemoglobine, dit is een eiwit wat transport van zuurstof en koolstofdioxide verzorgt. Naast de vorming van hemoglobine, is isoleucine ook verantwoordelijk voor het stimuleren van de immuun functie, de ondersteuning van de wondgenezing, ontgifting van afvalstoffen en het reguleren van de bloedsuikerspiegel en energieniveaus.

Waar komt isoleucine in voor?

Hoewel veel eiwitrijke voeding isoleucine bevatten, zijn bepaalde voedingsmiddelen bijzonder rijk aan deze aminozuren.

Isoleucine is vooral te vinden in soja producten, vlees en vis, zuivel producten, eieren en groenten.

Werking van aminozuren

Heel simpel gezegd kun je aminozuren zien als de bouwstenen van een proteïn (eiwit). Vaak wordt isoleucine samen gevormd met 2 andere soorten aminozuren, namelijk: leucine en valine. Deze 3 aminozuren staan voor BCAA. Samen zorgen ze voor het voorkomen van spierverlies, bevorderen ze het weefselherstel en hebben in vertakte ketens anabole effecten.

Maar wat gebeurt er dan precies in je lichaam bij inname van BCAA? 

Tijdens intensieve inspanningen: krachttraining, hardlopen etc. zal je lichaam tijdens de activiteit op zoek gaan naar eiwitten om zo eventueel beschadigde spieren direct te herstellen. Zodra je lichaam geen eiwit kan vinden, dan gaat je lichaam dit halen uit een andere bron, namelijk: de spieren.

Iets wat je natuurlijk absoluut niet wilt, aangezien je de spieren dan gaat ”verbranden”. Het kan dan voorkomen, dat je een geur van ammoniak ruikt. Bij het gebruik van een supplement als BCAA vóór de training, bescherm je de spieren door het toedienen van deze 3 specifieke aminozuren. Je lichaam heeft hiermee dus voldoende brandstof om de spieren te herstellen, in plaats van te verbranden.

Zeker voor atleten en in de fitnesswereld is dit supplement ontzettend interessant, ze helpen dan ook bij spierherstel na een krachtige workout.

Dit specifieke aminozuur heeft geen effect op afvallen.

Stress en BCAA

Door het gebruik van BCAA’s voor, tijdens en/of na je training geef je jouw lichaam de mogelijkheid om in de anabole fase te komen en zo optimaal te kunnen herstellen van je training. Daarnaast zal het lichaam in stressvolle situaties (zowel mentale stress als fysieke stress) meer cortisol afgeven.

Cortisol wordt ook wel gezien als het stresshormoon en breekt eiwit af om het te gebruiken als energie. Hierdoor kan het lichaam in katabole fase komen en is het dus extra raadzaam om BCAA’s te gebruiken.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons