Home > Supplements > Isoleucine Informatie | Alles wat je moet weten over isoleucine
Contact: +31 (0)23 - 532 44 18
Isoleucine, een aminozuur dat voorkomt in de eiwitten van voeding. Wil je alles weten over dit aminozuur? In deze blog vind je alle informatie.
Isoleucine is één van de 8 essentiële aminozuren. We maken onderscheid in twee soorten aminozuren, namelijk essentiële aminozuren en niet essentiële aminozuren.
Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Daarom zullen wij deze aminozuren dagelijks uit onze voeding moeten halen. Niet essentiële aminozuren worden wel door ons lichaam aangemaakt. Isoleucine heb je dus wel degelijk nodig voor een goed functionerend lichaam.
Isoleucine heeft een groot aantal verschillende rollen in het lichaam. Het is onder andere verantwoordelijk voor de vorming van hemoglobine, dit is een eiwit wat transport van zuurstof en koolstofdioxide verzorgt. Naast de vorming van hemoglobine, is isoleucine ook verantwoordelijk voor het stimuleren van de immuun functie, de ondersteuning van de wondgenezing, ontgifting van afvalstoffen en het reguleren van de bloedsuikerspiegel en energieniveaus.
Hoewel veel eiwitrijke voeding isoleucine bevatten, zijn bepaalde voedingsmiddelen bijzonder rijk aan deze aminozuren.
Isoleucine is vooral te vinden in soja producten, vlees en vis, zuivel producten, eieren en groenten.
Heel simpel gezegd kun je aminozuren zien als de bouwstenen van een proteïn (eiwit). Vaak wordt isoleucine samen gevormd met 2 andere soorten aminozuren, namelijk: leucine en valine. Deze 3 aminozuren staan voor BCAA. Samen zorgen ze voor het voorkomen van spierverlies, bevorderen ze het weefselherstel en hebben in vertakte ketens anabole effecten.
Maar wat gebeurt er dan precies in je lichaam bij inname van BCAA?
Tijdens intensieve inspanningen: krachttraining, hardlopen etc. zal je lichaam tijdens de activiteit op zoek gaan naar eiwitten om zo eventueel beschadigde spieren direct te herstellen. Zodra je lichaam geen eiwit kan vinden, dan gaat je lichaam dit halen uit een andere bron, namelijk: de spieren.
Iets wat je natuurlijk absoluut niet wilt, aangezien je de spieren dan gaat ”verbranden”. Het kan dan voorkomen, dat je een geur van ammoniak ruikt. Bij het gebruik van een supplement als BCAA vóór de training, bescherm je de spieren door het toedienen van deze 3 specifieke aminozuren. Je lichaam heeft hiermee dus voldoende brandstof om de spieren te herstellen, in plaats van te verbranden.
Zeker voor atleten en in de fitnesswereld is dit supplement ontzettend interessant, ze helpen dan ook bij spierherstel na een krachtige workout.
Dit specifieke aminozuur heeft geen effect op afvallen.
Door het gebruik van BCAA’s voor, tijdens en/of na je training geef je jouw lichaam de mogelijkheid om in de anabole fase te komen en zo optimaal te kunnen herstellen van je training. Daarnaast zal het lichaam in stressvolle situaties (zowel mentale stress als fysieke stress) meer cortisol afgeven.
Cortisol wordt ook wel gezien als het stresshormoon en breekt eiwit af om het te gebruiken als energie. Hierdoor kan het lichaam in katabole fase komen en is het dus extra raadzaam om BCAA’s te gebruiken.
Volg ons