Leucine Informatie | Alles wat je moet weten over Leucine

Leucine Informatie. Alles wat je moet weten over Leucine.

Om eiwitten te kunnen produceren, heeft ons lichaam “bouwstenen” nodig. Dit zijn ook wel aminozuren.

Aminozuren zijn organische stoffen, dat wil zeggen: stoffen die zuur-, water- en koolstof bevatten. Aminozuren spelen elk op hun eigen manier een belangrijke rol voor jouw lichaam. Op het moment dat je dit blogartikel leest, zijn er zo ongelooflijk veel processen in jouw lichaam bezig. Tijdens deze processen heeft jouw lichaam velen aminozuren nodig om sterke gezonde cellen te produceren. Jouw lichaam kan pas onder andere mooi haar, sterke nagels en een mooie strakke huid krijgen als jij genoeg van deze bouwstenen binnen krijgt.  Als bij jou je aminozuren op peil staan helpt het hiermee je natuurlijke afweersysteem en remt hierdoor de huidveroudering.

Wat is Leucine?

Leucine is een essentieel aminozuur. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Je krijgt ze alleen binnen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen of het slikken van supplementen.

Daarnaast is het ook belangrijk voor zowel herstel en de groei van je spierweefsel. Uiteraard erg handig bij je trainingen maar vergeet hierbij ook niet het huishouden. Je spiercellen gaan net wat harder werken wanneer je leucine binnen krijgt. Belangrijk is te weten dat als je het voor spiergroei doet, je eiwitrijke maaltijd  dan wel moet bestaan uit ongeveer 2 a 3 gram leucine. Per 100 gram kalkoen zit ongeveer 2.339 gram leucine in.

Leucine verhoogt de  insulinegevoeligheid en insuline-afgifte. Dit is positief voor je gezondheid omdat het de insulinegevoeligheid bevordert en het helpt bij het verminderen van insulineresistentie. We hebben het hier over je zwembandjes, mocht je deze hebben, dan wil je er ook van af.  Insulinegevoeligheid geeft aan hoe gevoelig je cellen zijn voor insuline. Als jij minder gevoelig bent voor insuline dan blijft je bloedsuiker (te) hoog. Uiteraard spelen hier nog meer factoren aan mee zoals onder andere voeding, stress en bewegen. Deze ingrediënten samen verlagen het risico op vele ziekten, waaronder diabetes.

Ook speelt leucine van binnenuit een rol als je een bot gebroken hebt of  in het herstel van je wonden, denk hierbij ook aan een huidwond.

Hoe krijg ik dit aminozuur binnen?

Het is belangrijk om leucine altijd in combinatie met een eiwitrijke maaltijd te nemen. Leucine werkt namelijk alleen wanneer je ook voldoende eiwitten binnen krijgt én meerdere essentiële aminozuren. Het voldoende innemen van verscheidene essentiële aminozuren blijkt dan ook meer effect te hebben op het vergroten van spieropbouw dan het verhogen van alleen leucine.

Producten die leucine bevatten

  • (rauw) rundvlees, gevogelte, salami
  • zeevruchten
  • zuivelproducten en eieren

Plantaardige bronnen zoals

  • Quinoa
  • Noten
  • Kikkererwten
  • Asperges
  • Volkorenrijst
  • Bonen / Linzen
  • Sojaproducten

Hoge inname van leucine

Bij voldoende inname geeft dit aminozuur dat het signaal afgeeft dat het lichaam mag beginnen met de spiereiwitsynthese, de spieropbouw. Maar ook hier geldt dat teveel niet goed is en wordt een veilige bovengrens aangehouden van 500mg/kg.  Een te hoge inname kan leiden tot een verhoogde bloedwaarde van ammoniak.

Wil jij meer weten over hoe je het aminozuur leucine binnen krijgt? SUPP24 BCAA bevat dit belangrijke aminozuur. En is daarnaast ook nog eens VEGAN! 🙂

BCAA 2/1/1

KOOP NU 1,80