Alcohol en fitness, gaat dat samen?

Alcohol en fitness, de enige echte vraag: Gaat het samen?

De zomer komt er aan en dat betekent, terrassenweer. Een terrasje pakken gaat dan in de meeste gevallen gepaard met een lekker alcoholisch drankje. Nu ben jij in het dagelijkse leven waarschijnlijk veel bezig met sporten en gezond eten. Maar past alcohol ook in jouw leefstijl?

Als je deze zomer voor een fitter, sterker en slanker lijf gaat dan kan alcohol je in meerdere factoren in de weg zitten om jouw doel te behalen. In deze blog geven we redenen waarom liever niet, welke effecten het kan hebben op je sportprestaties en geven we nog extra tips voor als je zo nu en dan wel een drankje wilt drinken.

Gevolgen van alcohol en fitness samen..

Maar wat zorgt er dan voor, dat alcohol en fitness niet hand in hand gaan?

  1. Alcohol stimuleert je eetlust, dus.. zeg maar bye, bye tegen die salade. Want wedden dat je iets ongezonds gaat bestellen op het terras?
  2. Als je eet terwijl je alcohol drinkt, dan kan dit het vermogen van je lichaam verminderen om waardevolle voedingsstoffen uit dat voedsel te verteren, te absorberen en op te slaan. Alcohol + Voeding = Slechte opname
  3. Alcohol bevat geen waardevolle voedingsstoffen, oftewel ”lege calorieën”. Dit resulteert in een uiteindelijke bevordering van vetopslag.

Wat doet alcohol voor je sportprestaties?

  1. Alcohol verhindert je herstel. Herstel is ontzettend belangrijk na fysieke inspanning.
  2. Sporten en alcohol drinken = extra vochtverlies. Hierdoor levert het een tekort op van allerlei belangrijke mineralen
  3. Voor het afbreken van alcohol, heeft je lichaam extra suikers nodig. Dit kan na het sporten een tekort opleveren.

Daarnaast heeft het ook nog effect op je krachtvermogen, reactievermogen, balans, ben je vermoeider, droog je uit, slaap je licht, daalt het vitamine B in je lichaam en richt je schade aan de hersencellen. Zoals je leest, is het drinken van alcohol niet heel erg bevorderlijk wanneer je voor je doel gaat. Uiteraard is het niet zo dat je nu nooit meer iets kunt gaan drinken.

Wil je de nadelige gevolgen zo veel mogelijk beperken? Dan kun je de volgende tips aanhouden.

Tips om de ”klachten” te beperken:

1. Houd het bij 1 á 2 drankjes. En beperk dit alleen tot in het weekend. Geniet, maar wel met mate!

2. Drink veel water. Alcohol kan zorgen voor uitdroging. Dit vochtverlies wil je compenseren, water verdunt de alcoholconcentratie in je bloed.

3. Drink langzaam en bewust. Je bent er om te genieten van een heerlijk drankje met goed gezelschap, niet om zo snel mogelijk dronken te worden.

Conclusie

Beperk alcohol zoveel als mogelijk. Als het goed is, word je namelijk veel fitter wakker en daardoor heb je voldoende energie om te beginnen aan je trainingssessie. Alcohol en fitness gaan slecht samen, maar zo nu en dan kun je jezelf best belonen met een lekkere cocktail.. 😉

Protein 23gr Men Abonnement

KOOP NU Vanaf: 27,50 / maand