Blessure voorkomen, beter dan genezen

Doe een warming up!

Koude spieren zijn gevoelig voor een blessure. Je activeert daarmee de spieren en bereid ze voor op de aankomende inspanning. Het is daarom belangrijk om een warming-up uit te voeren. Doe dit ongeveer 15 a 20 minuten.

Voorbeelden van een warming up :

– Warm lopen of joggen op de loopband.

– Fietsen

– Je eerste oefening doen met ongeveer 1/3 minder gewicht. Begin daarna pas aan je werkset.

Zorg voor goed materiaal

Een groot punt waar blessures o.a. ontstaan is door het gebruik van slechte schoenen. Er bestaan geen schoenen die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken, hardloopschoenen gebruik je dus niet als je veel squat of deadlift. Het zorgt niet voor de juiste ondersteuning van je rug en/of enkels. Laat je dus goed adviseren door een medewerker van de winkel over welke schoen het beste bij jouw past.

Tip : Bij een Nike outlet store kun je voor een leuke prijs al meerdere paren aanschaffen + ze zijn nog leuk ook!

Je niet laten helpen als je het niet weet, heeft geen zin.

Begin je net met sporten? We begrijpen je, je wilt vol gas gaan. Maar je wilt de aankomende week toch niet krom lopen omdat je te hard van stapel bent gelopen? Doe rustig aan en belast je pezen niet te veel door te zwaar te starten.

Start bijvoorbeeld de eerste week met een personal trainer en laat hem/haar jou de belangrijkste oefeningen uitleggen en eventueel een schema voor je maken zodat je later lekker zelf aan de gang kunt.

Verder is het belangrijk om spiergroepen af te wisselen. Neem voldoende rust tussen spiergroepen, bij krachttraining bijvoorbeeld twee dagen.

Het is geen wedstrijd

Gelijk 80 kilo squatten met een slechte houding? Misschien wel de allerbelangrijkste tip : Het GOED uitvoeren van een oefening is way more important dan het gewicht wat je tilt. Maak er geen wedstrijd van, want je doet het voor jezelf toch? Uiteindelijk behaal je meer resultaat door de oefening goed uit te voeren en in stapjes hogerop te komen. Je wilt toch helemaal geen blessure.

Neem tijd voor een goede cooling-down:

Een goede cooling down zal er voor zorgen dat je spierpijn redelijk beperkt blijft. Op het moment dat je een cooling down doet zullen de afvalstoffen je lichaam verlaten en worden je spieren weer gevoed met nieuwe energie.

Voorbeelden van een cooling down :

– Licht afbouwende cardiotraining (Langzaam uitfietsen/uitlopen)

– Rekoefeningen

Iedereen weet…

Dat als je ergens pijn hebt of pijn voelt, dat je moet stoppen. Gebruik je gezonde verstand en ga niet door tot het misschien te laat is. Even gas terug en er mee dealen. Een blessure is mega vervelend, maar geef ze de juiste aandacht en liefde en je zal er snel weer bovenop zijn.

Zorg voor het juiste herstel van je spieren door een supplement als BCAA of Eiwitten te gebruiken.