onze-img

Protein 20gr

  • Eiwit shot voor sporters van elk niveau
  • Draagt bij aan het behoud en groei van spiermassa
  • Snel en makkelijk herstellen na je training of workout
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS

Creatine binnen de topsport

Nicky Butter 22 maart 2018
Creatine binnen de topsport

Lees hier mijn review over creatine. Onder andere vertel ik in mijn review welke ervaringen ik heb gehad met het gebruik van creatine en welke voordelen en nadelen ik hiervan ondervond. Veel plezier met lezen en ik kan alvast verklappen dat ik blij verrast was! 😉

Opbouwfase

Ik gebruik nu al ongeveer 3 jaar creatine, in periodes, en heb er goede ervaringen mee. Het begon met een opbouwfase en wist niet wat me overkwam. Ik nam 20 gram per dag voor een week lang en daarna een onderhoudsfase van 5 gram per dag. In de eerste week had ik ontzettende dorst en kwam ik ongeveer een kilo aan. Dit gebeurt bij de meeste mensen en die kilo is allemaal vocht wat wordt opgenomen in je spieren. Ik voelde me een soort van opgeblazen Michelin mannetje, ietwat overdreven, maar ik merkte duidelijk verschil.

De onderhoudsfase

Na de opbouwfase en anderhalve week onderweg in mijn onderhoudsfase, begon ik het echte verschil te merken in kracht en explosiviteit. Mijn setjes gingen een stuk makkelijker en ik kon er wekelijks wat kilo’s bij hangen, aan de halter dan ;). Dat opgeblazen gevoel nam wat af en ik zag duidelijk verschil in mijn spieren. In de topsport heb je veel testmomenten en ook daarbij maakte ik duidelijk progressie, ik sprong verder, hoger, was sneller en sterker.

Voordelen

Creatine heeft een bewezen werking en biedt een goede steun bij de krachttraining en explosieve sporters. Je setjes gaan makkelijker en je boekt sneller vooruitgang in je trainingen. Ik denk dat de voordelen wel duidelijk zijn. Meer kracht, meer spiermassa opbouwen, harder trainen enzovoort. Het grootste voordeel is misschien wel de mentale boost die je krijgt doordat je ziet dat je hard vooruitgaat en daardoor nog meer en harder gaat trainen.

Nadelen

Creatine heeft naar mijn mening ook nadelen. In de drie jaar dat ik het gebruik heb ik het op verschillende manieren gebruikt.

Wel een opbouwfase, niet een opbouwfase, lange periodes, korte periodes, meer en minder creatine. Op het moment doe ik geen opbouwfase meer en als ik creatine neem ga ik gelijk in de onderhoudsfase. Dit heeft meer met mijn bijgeloof te maken dan de echte werking ervan. Ik vind het prettig om stabiel te zijn en geen ups en downs te ervaren doordat ik ineens een boost krijg en dan weer niet. Creatine is leuk en helpt goed, alleen als je er mee stop merk je ook direct dat je het niet meer gebruikt.

Eerst plas je dit vocht er weer uit en heb je het idee dat je leegloopt. Daarna merk je dat je aanzienlijk meer moeite moet doen om je setjes te kunnen doen met dezelfde gewichten als die je met creatine deed. Daarnaast komt er een hogere spanning op je spieren te staan, dit kan invloed hebben op je pezen en gewrichten. Sommige mensen krijgen hier last van, anderen ervaren alleen de voordelen. Bij sommige creatine supplementen worden maag en darmklachten gerapporteerd. Dit komt door de bijgevoegde stoffen in het supplement. Dit is niet het geval bij het supplement van SUPP24, daardoor extra veilig en prettig in gebruik.

Tips voor tijdens jouw creatine kuur

Creatine werkt, maar wat ook werkt is hard trainen, structureel te werk gaan en je aan je schema houden, überhaupt een schema hebben is erg nuttig. Begin niet meteen aan creatine als je begint met krachttraining. Kijk eerst eens wat het effect van krachttraining op jou is en overweeg daarna om creatine te gebruiken. Heb je het voor een bepaalde periode gebruikt, probeer dan de gewichten te blijven doen die je met creatine deed en push jezelf. Hard trainen loont altijd.

Ik gebruik nu 5 gram per dag, 1 shot van SUPP24 per dag. Dit is genoeg om het gehalte creatine in mijn spieren te onderhouden, ik voel me hier prettig bij en kan hier echt hard mee trainen.

Succes, werk hard en beloon jezelf =)

Caspar

*Artikel update 2021: Inmiddels is SUPP24 creatine niet meer verkrijgbaar in het assortiment, wegens te weinig belangstelling.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons