onze-img

Pre Workout Extreme

 • Extra sterke Pre Workout shot formule
 • 200mg Cafeïne, 2gr Beta-Alanine & 2gr Arginine
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
 • 100% Vegan, gluten- en lactosevrij
onze-img

Pre Workout Light

 • Ready to go Pre-Workout met 180mg Cafeïne
 • Activeert de natuurlijke energie in je lichaam
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
 • 100% Vegan, gluten- en lactosevrij

Etiketten lezen is belangrijk, Hoe doe je dat?

Nicky Butter 30 juni 2017
Etiketten lezen is belangrijk, Hoe doe je dat?

Etiketten van een product in de supermarkt lezen en begrijpen is helemaal niet zo makkelijk. Wij leggen je in deze blog uit, hoe je het doet en waarom iedereen het zou moeten doen!

Weet wat je eet – zo lees je etiketten

Als je gezond wilt eten, moet je natuurlijk wel weten wat je eet! De makkelijkste manier om gezonde keuzes te maken, is door zelf te koken en verse en pure producten te gebruiken. Je weet dan tenslotte precies wat er in je eten zit. En het scheelt je ook veel etiketten lezen, want op een broccoli of een bos wortelen zit geen etiket met ingrediëntenlijst.

Maar als je dan wel een pot, fles of blik met een etiket tegenkomt, hoe lees je het etiket dan? Een etiket is altijd ongeveer hetzelfde opgebouwd. Er staat een hoeveelheid op, een ingrediëntenlijst, een voedingswaardetabel en de referentie-inname.

In deze blog leer je meer over hoe je dit dan moet doen.

Inhoud van de producten

Hier staat de hoeveelheid die zich in de pot bevindt. Dit is de netto hoeveelheid. Dit betekent dat bij producten die in vocht bewaard worden, zoals bonen of mais, dit het gewicht is zonder het vocht. Dit wordt ook wel het uitlekgewicht genoemd. De ℮ die soms achter de hoeveelheid staat gedrukt, staat voor “estimated”, wat “naar schatting” betekent.

De ingrediëntenlijst checken

Op de ingrediëntenlijst staan alle grondstoffen die in het product verwerkt zijn. Het product dat als eerste genoemd wordt, zit er het meest in. Alle ingrediënten staan op volgorde van aanwezigheid. Het laatste ingrediënt zit er dus het minst in.

Als je goed op wilt letten dat je zo vers mogelijk eet en bewust wilt letten op gezonde keuzes, is de ingrediëntenlijst een belangrijk onderdeel van het etiket om goed te lezen! Hier kun je namelijk goed zien of er extra suiker is toegevoegd, of extra zout, of dat het product misschien wel erg veel E-nummers bevat. Let ook op andere namen voor suiker, zoals maltodextrine, dextrose, sucrose, melasse, sacharose, glucosestroop, fructosestroop, etc. Steeds vaker hoor je dat honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker “gezonde suiker” zou zijn, maar alle suiker is suiker en daar maakt je lichaam geen onderscheid in.

Voedingswaarde van jouw product

Dit lijstje is ook handig om altijd even goed te bestuderen, zeker als je extra op bijvoorbeeld vetten en koolhydraten wilt letten. Dit is altijd gebaseerd op 100 gram van het product. Je vindt de volgende onderdelen terug:

 • Energie : Hier staat de hoeveelheid energie (uitgedrukt in kilojoule en kilocalorieën) die het product per 100 gram bevat
 • Vetten : Hier staat de hoeveelheid vetten die het product per 100 gram bevat, kies bij voorkeur voor een product met zo min mogelijk verzadigd vet, want dat is het slechte vet.
 • Koolhydraten : Vezels maken deel uit van de koolhydraten, maar zijn onverteerbaar en dienen dus niet als brandstof voor het lichaam. Wel vervullen ze een belangrijke rol in de darmwerking.
 • Eiwitten : Hier staat de hoeveelheid eiwitten die het product per 100 gram bevat; eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam, dus het is belangrijk hier dagelijks voldoende van binnen te krijgen.
 • Zout : Hier staat de hoeveelheid zout die het product per 100 gram bevat; een volwassene zou niet meer dan 6 gram zout per dag moeten eten.

Referentie-inname op het etiket

De gemiddelde dagelijkse energiebehoefte is ongeveer 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen. Dit staat altijd op het etiket vermeld, zodat je in kunt schatten in hoeveel van jouw dagelijkse kilocalorieën het product voorziet. Let wel op dat de hoeveelheid kilocalorieën dus per 100 gram aangegeven staat in de voedingswaardetabel, dus als het een portie 400 gram weegt, moet je dat aantal wel even vermenigvuldigen met vier.

Als je er een gewoonte van maakt om goed naar etiketten te kijken, wordt het daarna alleen maar makkelijker om bewuste keuzes te maken. Als je net begint met etiketten lezen, ben je wel wat langer bezig zijn in de supermarkt. Houd dus rekening met wat extra boodschappentijd. Je zult merken dat je snel genoeg gewend bent aan het lezen van etiketten en er steeds handiger in wordt. Daarnaast heb je op een gegeven moment je favoriete producten die je zonder check in je mandje kunt stoppen. Succes!

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons