Home > Food > Etiketten lezen is belangrijk, Hoe doe je dat?
Contact: +31 (0)23 - 532 44 18
Etiketten van een product in de supermarkt lezen en begrijpen is helemaal niet zo makkelijk. Wij leggen je in deze blog uit, hoe je het doet en waarom iedereen het zou moeten doen!
Als je gezond wilt eten, moet je natuurlijk wel weten wat je eet! De makkelijkste manier om gezonde keuzes te maken, is door zelf te koken en verse en pure producten te gebruiken. Je weet dan tenslotte precies wat er in je eten zit. En het scheelt je ook veel etiketten lezen, want op een broccoli of een bos wortelen zit geen etiket met ingrediëntenlijst.
Maar als je dan wel een pot, fles of blik met een etiket tegenkomt, hoe lees je het etiket dan? Een etiket is altijd ongeveer hetzelfde opgebouwd. Er staat een hoeveelheid op, een ingrediëntenlijst, een voedingswaardetabel en de referentie-inname.
In deze blog leer je meer over hoe je dit dan moet doen.
Hier staat de hoeveelheid die zich in de pot bevindt. Dit is de netto hoeveelheid. Dit betekent dat bij producten die in vocht bewaard worden, zoals bonen of mais, dit het gewicht is zonder het vocht. Dit wordt ook wel het uitlekgewicht genoemd. De ℮ die soms achter de hoeveelheid staat gedrukt, staat voor “estimated”, wat “naar schatting” betekent.
Op de ingrediëntenlijst staan alle grondstoffen die in het product verwerkt zijn. Het product dat als eerste genoemd wordt, zit er het meest in. Alle ingrediënten staan op volgorde van aanwezigheid. Het laatste ingrediënt zit er dus het minst in.
Als je goed op wilt letten dat je zo vers mogelijk eet en bewust wilt letten op gezonde keuzes, is de ingrediëntenlijst een belangrijk onderdeel van het etiket om goed te lezen! Hier kun je namelijk goed zien of er extra suiker is toegevoegd, of extra zout, of dat het product misschien wel erg veel E-nummers bevat. Let ook op andere namen voor suiker, zoals maltodextrine, dextrose, sucrose, melasse, sacharose, glucosestroop, fructosestroop, etc. Steeds vaker hoor je dat honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker “gezonde suiker” zou zijn, maar alle suiker is suiker en daar maakt je lichaam geen onderscheid in.
Dit lijstje is ook handig om altijd even goed te bestuderen, zeker als je extra op bijvoorbeeld vetten en koolhydraten wilt letten. Dit is altijd gebaseerd op 100 gram van het product. Je vindt de volgende onderdelen terug:
De gemiddelde dagelijkse energiebehoefte is ongeveer 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen. Dit staat altijd op het etiket vermeld, zodat je in kunt schatten in hoeveel van jouw dagelijkse kilocalorieën het product voorziet. Let wel op dat de hoeveelheid kilocalorieën dus per 100 gram aangegeven staat in de voedingswaardetabel, dus als het een portie 400 gram weegt, moet je dat aantal wel even vermenigvuldigen met vier.
Als je er een gewoonte van maakt om goed naar etiketten te kijken, wordt het daarna alleen maar makkelijker om bewuste keuzes te maken. Als je net begint met etiketten lezen, ben je wel wat langer bezig zijn in de supermarkt. Houd dus rekening met wat extra boodschappentijd. Je zult merken dat je snel genoeg gewend bent aan het lezen van etiketten en er steeds handiger in wordt. Daarnaast heb je op een gegeven moment je favoriete producten die je zonder check in je mandje kunt stoppen. Succes!
Volg ons