onze-img

Skin Collagen

 • Hét beautyshotje voor een mooie huid, haar en nagels
 • Met 10GR ASC-gecertificeerd viscollageen
 • Bevat 12 verschillende vitaminen & hyaluronzuur
 • 3 mineralen, een boost voor je gezondheid
onze-img

Protein 20gr

 • Eiwit shot voor sporters van elk niveau
 • Draagt bij aan het behoud en groei van spiermassa
 • Snel en makkelijk herstellen na je training of workout
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
onze-img

Fatburner

 • Bevordert de energiestofwisseling
 • Activeert de natuurlijke energie
 • Bevat cafeïne, taurine, guarana en L-carnitine

De effecten van luchtvervuiling op je huid

Nicky Butter 02 december 2019
De effecten van luchtvervuiling op je huid

Wat zijn nu eigenlijk de effecten van luchtvervuiling op je huid? Een laagje metaal, zuur, chemicaliën en stof op je huid. Hoe dan? Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoe je dat voor elkaar zou moeten krijgen, maar feitelijk worden we hier allemaal dagelijks aan blootgesteld.

Luchtvervuiling is niet alleen schadelijk voor de algemene gezondheid, er wordt ook steeds meer bekend over de schade hiervan aan de huid. Denk hierbij onder andere aan de vorming van pigmentvlekken en rimpels en lijnen.

Jezelf en je huid beschermen tegen luchtvervuiling? Je leest er alles over in onze nieuwe blog!

Wat houdt luchtvervuiling in?

Je spreekt van luchtvervuiling wanneer er een schadelijke hoeveelheid stof in de lucht wordt waargenomen. Denk bijvoorbeeld aan roet, fijnstof, stikstofoxiden, koolmonoxide en cfk’s (chloorfluorkoolstofverbindingen). Deze stoffen worden gemaakt door menselijke bronnen (zoals ammoniak vanuit mest voor de landbouw) en natuurlijke bronnen (zoals rook van bosbranden).

Daarnaast ontstaat er een tweede vorm van luchtvervuiling. Wanneer sommige van de bovengenoemde stoffen in aanraking komen met de zon, worden ze nog schadelijker. In gebieden waar het warmer is, is er daarom vaak meer luchtvervuiling (smog).

Luchtvervuiling kan dus per gebied sterk verschillen. In de basis geldt; hoe meer mensen  op één plek, hoe meer industrie en hoe meer uitstoot. Op het platteland is de lucht schoner dan in de stad.

Luchtvervuiling en de huid

De huid is ons grootste orgaan en heel belangrijk bij het afweren van schadelijke stoffen, waaronder luchtvervuiling. Vervuilde lucht bestaat uit minuscule vloeibare en vaste deeltjes, die doordringen in de huid. Doordat deze deeltjes de huid in kunnen, zorgen ze voor veranderingen en tasten ze de huid aan.

Luchtvervuiling brengt de volgende processen teweeg;

 • Er ontstaat een versnelde collageenafbraak, waardoor je eerder rimpels en lijnen kunt krijgen.
 • Meer of minder talgproductie. Meer talgproductie zorgt voor ontstekingen en onzuiverheden, minder talg zorgt voor een droge huid.
 • De aanmaak van melanine (pigment) wordt geactiveerd, waardoor je meer pigmentvlekken kunt krijgen.
 • Het oxidatieproces wordt geactiveerd, waardoor er meer vrije radicalen worden gevormd. Vrije radicalen zorgen voor ontstekingen en huidveroudering.

Wat kun je doen om de effecten van luchtvervuiling te verminderen?

De schadelijke effecten van luchtvervuiling aan de huid ga je tegen met onderstaande tips:

Tip 1: Cosmetica
De cosmetica-industrie biedt een tal van producten aan die een beschermd laagje zouden leggen op de huid, zodat schadelijke stoffen niet kunnen doordringen.

Wat in ieder geval heel belangrijk is, is het goed reinigen van de huid, in de ochtend, maar in het geval van luchtvervuiling vooral in de avond. Op deze manier voorkom je dat je naar bed gaat met een laagje chemicaliën op je huid. Gebruik een milde cleanser passende bij jouw huidtype.

Tip 2: Voeding
Uiteindelijk is de beste optie voor het beschermen en sterker maken van de huid, het voeden van de huid van binnenuit. Eet gezond; kies voor vezels, voeding rijk aan antioxidanten en drink groene thee en water.

Tip 3: Voed je huid extra
Geef je huid en lichaam alles wat het nodig heeft om maximaal beschermd te zijn tegen luchtvervuiling met SUPP24 Skin Collagen!

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons