BCAA ’s wat zijn ze? Wat doen ze? En waarom zijn ze zo belangrijk tijdens (kracht)training?

Wat is BCAA? BCAA ’s oftewel Branched Chain Amino Acids zijn opgebouwd uit 3 essentiële aminozuren: Leucine, Valine en Isoleucine. Laten we eerst nog even kort terughalen wat aminozuren precies zijn en wat het verschil is tussen essentiële en niet essentiële aminozuren.

De bouwstenen van een eiwit

Heel simpel gezegd kun je aminozuren zien als de bouwstenen van een protein (eiwit). En zoals je misschien wel wist zijn eiwitten een van de macronutriënten die ons lichaam voorzien van energie en enorm belangrijk zijn om ons lichaam optimaal te laten herstellen van een training.

We maken onderscheid in twee soorten aminozuren, namelijk essentiële aminozuren en niet essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Daarom zullen wij deze aminozuren dagelijks uit onze voeding moeten halen. Niet essentiële aminozuren worden wel door ons lichaam aangemaakt.

Optimaal herstellen van je training

Doordat Leucine, Valine en Isoleucine (BCAA’s) onder de essentiële aminozuren vallen is het belangrijk dat wij deze aminozuren dagelijks voldoende binnen krijgen. Op het moment dat wij ons lichaam daarnaast ook nog een blootstellen aan fysieke stress d.m.v. (kracht)training en het lichaam moet herstellen is de vraag naar deze aminozuren nog groter.

Op het moment dat de eiwitafbraak groter is dan de eiwitsynthese komt het lichaam in de zogenaamde ”katabole fase” en dat wil zeggen dat we spiermassa verliezen. Voor een fit en gezond lichaam willen we dat het lichaam 24 uur per dag in anabole fase is. Anabole fase betekent dat het lichaam spiermassa opbouwt. Door het gebruik van BCAA’s voor, tijdens en/of na je training geef je jouw lichaam de mogelijkheid om in de anabole fase te komen en zo optimaal te kunnen herstellen van je training.

Daarnaast zal het lichaam in stressvolle situaties (zowel mentale stress als fysieke stress) meer cortisol afgeven. Cortisol wordt ook wel gezien als het stresshormoon en breekt eiwit af om het te gebruiken als energie. Hierdoor kan het lichaam in katabole fase komen en is het dus extra raadzaam om BCAA’s te gebruiken.

Protein shot 23gr Men

KOOP NU 2,50