onze-img

Skin Collagen

  • Hét beautyshotje voor een mooie huid, haar en nagels
  • Met 10GR ASC-gecertificeerd viscollageen
  • Bevat 12 verschillende vitaminen & hyaluronzuur
  • 3 mineralen, een boost voor je gezondheid
 36,00

Collageen kennisgids: wat is de betekenis en wat doet het?

Nicky Butter 14 maart 2022

Collageen is een populair ingrediënt in de wereld van supplementen. In deze gids lees je de betekenis van collageen en wat een collageen supplement met je lichaam doet. 

Inmiddels zijn er veel soorten collageen boosters op de markt, denk aan collageen drankjes, poeders en capsules. Lees hier alles wat je moet weten over de voordelen, waarom het volgens wetenschappelijk onderzoek écht werkt en de aanbevolen inname. Ook laten we je met behulp van voor en na foto’s de mogelijke effecten zien. 

Wat is collageen?

Collageen is een lijmvormend eiwit dat een groot effect heeft op het bindweefsel van jouw lichaam. Denk aan de structuur van je huid, haar, nagels, botten en spieren. Collageen is dus medeverantwoordelijk voor de stevigheid en flexibiliteit van de huid. Omdat dit bijdraagt aan het flexibel houden van de opperhuid, voorkomt collageen het ontstaan van rimpels die meestal als eerste zichtbaar worden rondom de ogen. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld de zichtbare stevigheid van haar en nagels en de merkbare flexibiliteit van de spieren tijdens het sporten en bewegen. 

De natuurlijke afname van collageen

Gelukkig wordt collageen ook door het lichaam zelf aangemaakt, maar deze aanmaak neemt af naarmate we ouder worden. Na ons 20e levensjaar het cel vernieuwingsproces van de huid trager en er zit steeds minder vocht in de huid (bron NRC). In de fase daarna neemt ook de collageen aanmaak af. Daarom is een extra collageen inname erg belangrijk om het lichaam een handje te helpen.

Natuurlijk wordt huidveroudering ook veroorzaakt door UV-zonlicht, maar een collageen boost kan er wel voor zorgen dat het verouderingsproces langzamer verloopt en heeft een positieve uitwerking op de rest van ons lichaam. 

Waar is collageen goed voor?

Collageen is volgens wetenschapper Gijsje Koenderink de lijm die het lichaam bij elkaar houdt, zoals te lezen op tudelft.nl. Het zit in bijna elk weefsel van ons lichaam en deze eiwitten zorgen ervoor dat onze huid en spieren rekbaar blijven. Dit is belangrijk, want doordat pezen en spieren elastisch zijn, vangen ze klappen op en scheuren ze minder snel. Wel kan dit weefsel beschadigen. Volgens Koenderink zie je dit bijvoorbeeld bij littekenweefsel. Ook veroudert het lichaam en daarmee gaat letterlijk en figuurlijk de rek eruit. 

Er zijn verschillende types collageen. Volgens Koenderink is er een onderscheid tussen collageennetwerken en collageenvezels. De netwerken kun je zien als een netwerk aan elastiekjes die alle kanten op uitgelijnd worden. Deze netwerken zitten in de huid en zijn het meest flexibel. Ondanks grote krachten gaan de netwerken niet snel stuk. Vezels worden in een kant uitgelijnd en deze vind je onder andere terug in de pezen. Deze zijn minder flexibel maar kunnen ongeveer 20 procent opgerekt worden zonder kapot te gaan. Naarmate we ouder worden, neemt deze elasticiteit dus af.  

Met verschillende types collageen verbeter je de conditie van je huid, haar en nagels. Een goed voorbeeld hiervan is marine collageen, afkomstig van de huid en schubben van vissen. Dit collageen wordt dan ook wel viscollageen genoemd. Ook bestaan veel supplementen uit rundercollageen. Dit is onder andere goed voor huid, spieren en bloedvaten. Eet je geen vis of vlees? Dan kun je ook een vegan supplement kiezen.

Nog een ander soort is hyaluronzuur. Dit is met name populair voor de huid, omdat dit zuur zich van nature voornamelijk in de huid bevindt. De natuurlijke aanmaak ervan neemt ook af naarmate we ouder worden en boost je met een hyaluronzuur supplement

Wat zijn de voordelen van collageen?

  • Het houdt de huid soepel en sterk
  • Het geeft het haar structuur en versteviging, waardoor het niet snel afbreekt
  • Het voorkomt een doffe kleur van huid en haar
  • Nagels blijven langer sterk
  • De opbouw van spieren verbetert
  • Botten en gewrichten ontwikkelen zich beter
  • Het weefsel rondom de darmen wordt beter beschermd, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering 

Waar halen we collageen vandaan?

Bij marine collageen wordt het collageen gehaald uit huid en schubben van vissen, de delen van de vis die normaliter worden weggegooid, zoals de huiden, worden ook gehydrolyseerd door middel van de protease-enzymen. Het collageen van SUPP24 is afkomstig van ASC-gecertificeerde pangasius. Het collageen wordt gewonnen uit de huid van de vis en wordt als bijproduct van het fileerproces verwijderd.

Bij rundercollageen uit de huid en beenderen van rund. Dit wordt uitgekookt en vormt gelatine. Vervolgens kan de gelatine gemalen worden tot poeders en dranken.

Collageen en wetenschappelijk onderzoek

Collageen supplementen: werken die echt? Er is nog niet veel herhaaldelijk onderzoek gedaan om te claimen dat collageen bijdraagt aan de toename van collageen, maar er zijn wel verschillende studies die aantonen dat de werking positief is.

Zo toonden in 2014 onderzoekers aan dat collageen bijdroeg aan een gehydrateerde en elastische huid door gedurende acht weken dagelijks 2,5 of 5 gram collageen in te nemen.

Bij een andere studie uit 2019, werd twaalf weken lang dagelijks 2,5 gram collageen ingenomen in combinatie met de inname van vitamine C, zink, vitamine E complex en acerola fruitextract. Ook dit had een positieve uitwerking op de huid van de testpersonen.  

Voor vrouwen die in hun postmenopauze zitten, is volgens een studie uit 2018 (Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women) collageen belangrijk om de botmineraaldichtheid te bevorderen. In een periode van twaalf maanden namen de vrouwen tijdens het onderzoek dagelijks 5 gram collageen tot zich en bleek de werking positief. Voor vrouwen na de overgang lijkt collageen dus goed te zijn om de gewrichten sterk te houden. 

Collageen in voeding

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan de aanmaak van collageen boosten. Vitamine C is hierbij belangrijk. Vitamine C draagt bij aan de natuurlijke aanmaak van collageen. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon aan de hand van onderstaande lijst:

  • Vlees
  • Vis
  • Citrusvruchten
  • Groenten als broccoli en bloemkool 
  • Bonen 

Je kunt ook zelf je eigen collageen bouillon maken met bijvoorbeeld botten en kraakbeen van rund. Het bevat veel collageen, aminozuren en 9 verschillende mineralen.  Naast goede voeding is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Drink daarom iedere dag voldoende water. Zo’n 1,5-2 liter per dag. Dit bevordert ook de opname van voedingsstoffen in je darmen.

 

Collageen tekort

De aanmaak van collageen kun je stimuleren door gezond en gevarieerd te eten. Zo kan vitamine C de aanmaak van collageen boosten. Om het lichaam een extra zetje te geven, kun je voor verschillende collageen supplementen kiezen. Als je gevarieerd eet, goed drinkt en gebruik maakt van supplementen, loop je niet snel een tekort aan collageen op.  

Collageen innemen

Start met het innemen van collageen om de voordelen van dit eiwit extra te ervaren. Neem een collageen supplement eens per dag in, het liefst op nuchtere maag voor een verbeterde opname.

Je kunt starten wanneer je wilt, bijvoorbeeld in de winter als je merkt dat je een boost kunt gebruiken. Bij de inname van collageen hoef je niet bang te zijn om bijwerkingen te krijgen als je te veel inneemt. Wel is het aan te raden om te starten bij 10-15 gram per dag voor 6-8 weken. Lees hoeveel collageen je per dag mag innemen of raadpleeg een arts of expert.

Collageen supplementen

Er bestaan diverse soorten collageen supplementen, zoals drankjes, hydrolysaat, peptide, pillen en shots. Lees hieronder welke soorten er zijn om te bepalen wat het beste bij jou past. 

Collageen drankjes

Je kunt collageen drankjes zelf maken door water toe te voegen, maar de shots van SUPP24 zijn kant-en-klaar. Voor kracht en herstel neem je voor het sporten een protein shot. Je drinkt deze direct zonder iets toe te voegen: wel zo makkelijk! 

Collageen hydrolysaat

Welk collageen je ook kiest, we raden aan om een gehydrolyseerd collageen te kiezen. Bij het ontwikkelen van dit collageen is er een hydrolyse proces aan vooraf gegaan. Het collageen is hierbij opgedeeld in kleinere stukjes eiwit en neemt het lichaam makkelijker op.

Collageen pillen

Collageen supplementen bestaan ook in pilvorm. In de pillen zit poeder in capsule of pilvorm. Let hierbij op dat het collageen supplement gehydrolyseerd is voor een betere opname in het lichaam en check vooraf de hoeveelheid collageen per supplement.

Collageen shot

De collageen shots zijn kleine flesjes die je dagelijks drinkt. Een goed voorbeeld is een Skin Collagen shot, goed voor huid, haar en nagels. Groot voordeel van shots ten opzichte van andere supplementen, is dat ze kant-en-klaar zijn en hoog geconcentreerd. Je krijgt in een paar slokken direct de gewenste hoeveelheid collageen binnen en het wordt ook nog eens beter opgenomen. 

Collageen voor je huid

Collageen is met name zo populair omdat we de veroudering van ons gezicht willen vertragen. De flexibiliteit van de huid vermindert door het afnemen van de natuurlijke collageen aanmaak.

Voor een gezonde en frisse uitstraling geven collageen supplementen de huid een boost. Het is moeilijk te meten in welke mate collageen de huid verbetert. Daarom hebben we verschillende blogs gemaakt met voor en na foto’s die aantonen dat rimpels minder diep worden en dat de huid meer straalt. Bekijk hier wat collageen met je huid doet

Op onze website vind je Skin Collagen shots die ontwikkeld zijn om de huid de gewenste collageen boost te geven. Deze shots laten je huid stralen en verstevigen de haar en nagels. Bovendien wordt het immuunsysteem versterkt. Dit is met name in de winter van belang. Je immuunsysteem en huid hebben door winterweer veel baat bij een collageen boost. 

Je kunt de Skin Collagen shots via onze product pagina bestellen. 

Collageen voor je gewrichten, pezen en spieren

De gewrichten hebben veel belang bij collageen. Naarmate we ouder worden, hebben we meer kans op osteoporose (botontkalking) en om dit te voorkomen is een gezonde levensstijl en voldoende beweging van belang (bron NRC).

Collageen supplementen bieden hierbij ondersteuning. Collageen stimuleert niet alleen de versterking van de botten, maar ook de spieren die weer belangrijk zijn om voldoende te blijven sporten. Dit stimuleert de botten ook: “Ook beweging helpt, want als je je botten belast, stimuleert dat de aanmaak van nieuw botweefsel” zegt Amanda Onderdijk, dermatoloog in Erasmus MC/DermaHaven.

Collageen voor je haar

De afname van het natuurlijke collageen is vooral zichtbaar aan de glans, de dikte en structuur van het haar. Gezond haar licht mooi op in het licht van de zon en breekt minder snel af. Dit is vooral belangrijk voor het hebben van lang haar met volle haarpunten. Met weinig collageen neemt de kwaliteit van het haar af, slijt sneller en krijgt een doffere kleur. Lang haar wordt dun bij de punten, wat minder fris oogt. Ook om de haarstructuur te verstevigen, bestaan collageen supplementen. Bekijk wat je moet weten als je voller en stralender haar wilt. 

Collageen en zwangerschap

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan is gezonde en gevarieerde voeding het belangrijkst (bron Gezondheidsraad). De hormonen veranderen veel aan je lichaam en het kan geen kwaad om je gezondheid extra te boosten met vitamine C, D en foliumzuur. Daarnaast wordt de buik enorm uitgerekt en de huid wordt daardoor erg droog. Daarom is het belangrijk om de buik iedere dag in te smeren. Hiermee voorkom je eventuele striae. 

Aanvullend helpt collageen je nóg een stapje verder om de huid elastisch te houden. Wat goed is om te weten is dat collageen een lichaamseigen eiwit is en we vinden dit ook terug in onze voeding, dus in principe is het veilig. Ook wordt de natuurlijke collageen aanmaak gestimuleerd door gevarieerd te eten. Wel is het aan te raden om de aanbevolen hoeveelheden per dag niet te overschrijden en bij twijfel vragen te stellen aan je huisarts of verloskundige. Die kan je ook doorverwijzen naar een specialist voor gericht voedingsadvies tijdens de zwangerschap.