Home > Geen onderdeel van een categorie > Vitamine B1 voor je gezondheid | Alle informatie vind je hier
Contact: +31 (0)23 - 532 44 18
Vitamine B1 is ook wel bekend als thiamine of aneurine en is van belang bij meerdere vitale lichaamsprocessen. Voor het vrijmaken van energie uit koolhydraten is vitamine B1 zeer van belang omdat het het proces als co-enzym bij deze reactie ondersteunt.
Vitamine B1 zorgt o.a. dus voor de verbranding van koolhydraten en zorgt voor meer energie.
Andere voordelen van vitamine B1 zijn:
Een tekort kan zorgen voor een verslechterde energiehuishouding waaronder vermoeidheid, geïrriteerdheid & concentratie problemen het gevolg kunnen zijn. Daarnaast is het mogelijk dat de eetlust afneemt wat in gewichtsverlies zou kunnen resulteren of voor maagstoornissen zou kunnen zorgen. Dit zijn allen gevolgen van een licht tekort van de vitamine B1 en kunnen goed opgelost worden door een verrijking van de vitamine in het dieet.
Bij een zwaar tekort zijn er ook zwaardere gevolgen. De normale werking van het zenuwstelsel wordt niet meer ondersteund en kan zorgen voor een afwijkende werking wat o.a. negatieve gevolgen met zich meebrengt. Ook kunnen er psychische problemen optreden als depressie. Bij een zwaar tekort zijn de gevolgen op het zenuwstelsel blijvend en kunnen psychische problemen ook voor enige tijd blijven.
Vitamine B1 is een essentiële vitamine, het is daarom zeer belangrijk dat we het via het dieet binnenkrijgen. Enkele rijke bronnen zijn:
Werking: bevordert een goede spijsvertering, koolhydraat stofwisseling, positieve invloed op zenuwstelsel, hart en spieren.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor de gemiddelde man/vrouw op 1,1 mg per dag gesteld. Zwangere vrouwen worden aanbevolen een wat hogere inname te hebben en is de ADH op 1,4 mg per dag. Voor vrouwen die borstvoeding geven is dit nog verhoogd tot 1,7 mg per dag.
Bij een te hoge inname zijn er geen negatieve gevolgen aan gekoppeld. Een overschot wordt via de urine uitgescheiden.
Vitamine B1 is een zogeheten: ”in water oplosbare vitamine”. Daarom is het verstandig om groenten met deze vitamine in weinig water te koken en de stukken niet te klein te snijden. Vitamine B1 is volgens het Voedingscentrum gevoelig voor verhitting en zonlicht.
Omdat het zeer goed oplosbaar is in water is het van belang om groenten met een hoge dosering van deze vitamine in zo weinig mogelijk water te koken. Daarnaast is het belangrijk dat de groenten niet te lang worden gekookt omdat de vitamine er dan ‘uitgekookt’ wordt.
Volg ons