onze-img

Fatburner

  • Bevordert de energiestofwisseling
  • Activeert de natuurlijke energie
  • Bevat cafeïne, taurine, guarana en L-carnitine
onze-img

Kracht & Herstel Light

  • Energie voor en herstel na je workout
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
€ 49.99 € 60
onze-img

Kracht & Herstel Extreme

  • Energie voor en herstel na je workout
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
€ 49.99 € 60

Wat je nog niet wist over taurine: Taurine en de effecten

Nicky Butter 07 september 2021
Wat je nog niet wist over taurine: Taurine en de effecten

Wordt taurine gewonnen uit stierballen? Nee joh! Taurine is een stof die voorkomt in vis, vlees, zuivel en eieren. Je kent deze stof misschien ook van energiedrankjes. Daaraan wordt het toegevoegd. Lees meer over deze krachtige, lichaamseigen stof. En dat over die stieren is niet helemaal onzin. Lees dus snel verder!

Wat is taurine en wat doet het?

Taurine is een lichaamseigen stof. Dat betekent dat je lichaam deze stof zelf kan aanmaken en opslaan. Als je 70 kilo weegt, heb je een behoorlijke hoeveelheid, namelijk 70 gram, taurine in je spieren, hersenen, hart en bloed.

Wat is taurine?

Taurine wordt gevormd uit twee aminozuren: cysteïne en methionine. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten dragen bij aan de groei en het behoud van spiermassa. Ook ondersteunen eiwitten de botten.

Wat doet taurine?

Taurine heeft verschillende functies in het lichaam. Het beïnvloedt de werking van het hart en de zenuwcellen. Ook heeft taurine een beschermende werking in onze ogen.

Waar zit het in?

Taurine komt voor in verschillende voedingsmiddelen. In onderstaand schema zie je welke voedingsmiddelen rijk zijn aan taurine. Als je vegan eet, krijg je via de voeding nauwelijks taurine binnen. Gelukkig maakt je lichaam het wel aan. Toch kan het verstandig zijn om naast je dagelijkse voeding een supplement te nemen.

Hoeveel taurine?
Kipfilet 18 mg (per 100 gram)
Zalmfilet 130 mg (per 100 gram)
Rundvlees 43 mg (per 100 gram)
Varkensvlees 50 mg (per 100 gram)
Oesters 70 mg (per 100 gram)
Tonijn 39 gram
Garnalen 39 gram
Inktvis 357 mg (per 100 gram)
Energydrank 1000 mg (per blikje)
SUPP24 Fatburner 1000 mg (per flesje)

Taurine supplement

Vroeger werd taurine gewonnen uit het gal van een stier. Het Latijnse woord voor stier is taurus. Zo komt deze stof dus aan haar naam. Tegenwoordig wordt taurine niet meer gewonnen uit gal en komt het gelukkig dus niet meer van dieren. Het wordt nu nagemaakt in een laboratorium. Zo krijg je een hoge kwaliteit taurine.

Taurine werking

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van taurine. Zo is er gekeken naar het effect op vermoeidheid en de weerstand, de stofwisseling, de werking van het hart en de functie van ons brein. De EFSA (de Europese instantie die onderzoekt wat je mag claimen over verschillende stoffen) heeft aangegeven dat er niet voldoende bewijs is om deze gezondheidseffecten te mogen claimen.

Effect op training

Er is ook veel onderzoek gedaan naar het effect van taurine op de spieren en de sportprestaties. Hoewel er studies zijn die een positief effect laten zien, mogen ook hierover geen claims worden gedaan.

Taurine effect

Om dit stofje aan te kunnen maken, heb je vitamine B6 nodig. Deze vitamine komt voor in ons eten en drinken. Ook in onze SUPP24 shots zit vitamine B6.

Zijn er ook bijwerkingen?

In onderzoek bij patiënten, die tot 6 gram taurine per dag kregen, zijn geen noemenswaardige bijwerkingen gevonden.

Opvallende weetjes over taurine

Taurine is voor het eerst in 1827 door de chemici Leopold Gmelin en Friedrich Tiedemann geïsoleerd uit ossengal. Dus niet uit stierenballen. Baby’s en jonge kinderen kunnen zelf nog niet voldoende taurine aanmaken. Daarom wordt het toegevoegd aan kunstmatige zuigelingenvoeding (flesvoeding). Het komt ook voor in borstvoeding.

Taurine in pre workout

In de SUPP24 Pre Workout shot zit geen taurine, maar in de SUPP24 Fatburner shot wel! Daarin zit 1000 mg taurine. Dat is evenveel als in een blikje energydrank.

Tip van leefstijlcoach Michelle: wissel de Pre Workout shot en de Fatburner shot af. Naast je gezonde dagelijkse voeding natuurlijk!

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons