Sportvoeding voor, tijdens en na een voetbalwedstrijd

Sportvoeding voor, tijdens en na een voetbalwedstrijd

Ook voor voetballers is het mogelijk om beter te presteren met supplementen. Welke supplementen je het beste kunt gebruiken hangt af van het niveau, de intensiteit van trainingen, wedstrijden en van het type speler dat je bent.

Welke sportvoeding heb je nodig tijdens een voetbalwedstrijd?

Sportvoeding, die je voorafgaand van de voetbalwedstrijd neemt, zorgt ervoor dat je met een volle motor aan de start begint.

Sportvoeding tijdens een voetbalwedstrijd zijn niet altijd nodig. Een sporter heeft, wanneer hij of zij van te voren voldoende en uitgebalanceerd eet, genoeg energie voor ongeveer 75-90 minuten. Precies een wedstrijd dus (of net te weinig). Bij een verlenging zie je vaak voetballers met kramp ontstaan. Een goede sportdrank of het gebruik van vloeibare magnesium is dan een hele goede optie. Tijdens een wedstrijd verlies je naast vocht ook elektrolyten en mineralen. Wanneer je dit niet aanvult, kan er een mineralen en vocht tekort ontstaan en dat kan o.a. leiden tot spierkramp.


Na een voetbalwedstrijd valt de grootste winst te behalen. Herstelvoeding is essentieel voor de profs. 

De term : je bent zo goed als je laatste herstel is hierbij logisch. Op het hoogste niveau, bijvoorbeeld wanneer je naast competitie, Europees en interlands  speelt en meerdere wedstrijden per week afwerkt, is het de uitdaging om zo snel mogelijk te herstellen. Ook voor de top amateur elftallen waarbij de intensiteit hoog is en het aantal trainingsuren/dagen hoog ligt, is het zaak om te kiezen voor herstelvoeding. Daar valt een enorme winst te behalen. 

Herstellen na de inspanning

Het is belangrijk om bij voorkeur binnen 20 minuten na de inspanning een herstelshot te nemen. Veel voetballers zijn nog niet bekend met eiwitten na de training of wedstrijd. Dat is niet vreemd. Na de wedstrijd heerst een cultuur van patat, bier en cola. (bij amateurs).

De voeding is bij vrijwel alle amateurvoetballers van bedroevend laag niveau. Een herstelshot voor voetballers zal ze absoluut sneller en beter laten herstellen.

Voetballers hebben qua herstel behoefte aan een mix van koolhydraten en eiwitten. De verhouding van koolhydraten en eiwitten is anders dan een herstelshot voor bijvoorbeeld fitness atleten. Een optimale eiwitbron verhouding voor voetballers bevat ongeveer 30% eiwitten, aangevuld met koolhydraten.

In algemene zin kan ik stellen dat whey eiwitten zoals bij SUPP24 veel sneller wordt opgenomen door het lichaam dan andere eiwitten. Dat is de reden dat een herstelshot veel effectiever zal zijn dan een bakje yoghurt na de wedstrijd. Deze eiwit bron wordt minder snel opgenomen door het lichaam en zorgt voor minder effectief spierherstel.

Creatine voor voetballers

Creatine wordt al decennia toegepast voor krachttoename door duizenden, misschien wel miljoenen sporters wereldwijd.

Nu heb je tegenwoordig verschillende variaties op creatine. De oudste variant is creatine monohydraat, die SUPP24 ook gebruikt, welke nog steeds veel toegepast wordt door krachtsporters vanwege de spierpomp en zogeheten vocht retentie. Dit laatste maakt deze variant minder geschikt voor interval sporters, zoals voetballers, immers door de vochtretentie wordt je niet alleen zwaarder, wat je langzamer maakt, maar tevens kan je problemen ondervinden met je vocht huishouding tijdens sporten.

Een betere creatine variant voor intervallers is creatine ethyl ester. In essentie is dit creatine monohydraat gekoppeld aan een ethyl ester molecuul. Het voordeel hiervan is dat dit complex sneller wordt opgenomen en directer naar je spieren gaat. 

Conclusie

Als je nog niet overtuigd was van het feit, dat sportvoeding wel degelijk helpen bij een voetbalwedstrijd, dan hoop ik dat je dat nu wel bent! Zeker als je op een hoger niveau wilt komen is het absoluut niet iets om te laten liggen. Verbruik je energie, dan heb je simpelweg weer energie nodig. Dit kan door een gezond voedingspatroon met als aanvulling: Supplementen!

Rob van den Wijngaart is fysieke trainer van diverse prof voetballers (waaronder SUPP24 atleet Nemanja Gudelj)

Protein shot 20gr

KOOP NU 2,50