onze-img

Protein 20gr

 • Eiwit shot voor sporters van elk niveau
 • Draagt bij aan het behoud en groei van spiermassa
 • Snel en makkelijk herstellen na je training of workout
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
onze-img

Skin Collagen

 • Hét beautyshotje voor een mooie huid, haar en nagels
 • Met 10GR ASC-gecertificeerd viscollageen
 • Bevat 12 verschillende vitaminen & hyaluronzuur
 • 3 mineralen, een boost voor je gezondheid

Spieren herstellen na een workout, hoe lang duurt het?

Nicky Butter 02 september 2019
Spieren herstellen na een workout, hoe lang duurt het?

Je hebt een kei -en-keiharde workout achter de rug. Nog geen 10 minuten na je bezoek aan de sportschool voel je het al opkomen: Spierpijn. Je eet snel wat eiwitten, eet gezond, drinkt veel water en gaat lekker chillen. Als je de volgende ochtend wakker wordt kom je bijna niet meer uit je bed en gaat zelfs op de toilet zitten heel moeizaam…

Spierpijn is een teken dat je lekker hebt getraind, maar kan ook veel pijn opleveren. Vandaar dat het ontzettend belangrijk is om rust te nemen. In deze blog leggen we je uit hoe snel je spieren herstellen na een workout en wat je kunt doen om goed voor je spieren te zorgen.

Spieren herstellen

Laten we bij het begin beginnen.

Wanneer je intensief hebt gesport heb je je spieren flink belast. Door het trainen heb je de spiervezels in de spierbundels beschadigd. Tijd om te herstellen! In de herstelfase merk je dat de spierpijn wegtrekt en je gaat herstellen. Voeding speelt nu een belangrijke rol. Je denkt misschien dat je spieren ook meteen groeien, maar dat is niet helemaal waar. Dat zit zo:

Als je na lange tijd weer eens meedoet aan een voetbalwedstrijd krijg je wél spierpijn, maar maak je geen spiermassa aan. Je lichaam heeft maar een beperkte capaciteit om zich te herstellen.

bron: dokterdokter.nl

Hoe lang duurt het herstellen?

Hoe snel je herstelt hangt af van een heleboel factoren. Zo bepalen de soort training (HIIT, boksen, roeien, hardlopen etc), je fitheid, de duur en intensiteit van je training en je voeding hoe lang en hoeveel rust je moet nemen om optimaal te kunnen herstellen.

In de meeste gevallen treedt spierpijn binnen 24-48 uur op. Na 48 uur heb je meestal de hevigste pijn. Het duurt meestal een paar dagen tot zelfs een week. Het is dan ook beter om niet te sporten wanneer de pijn langer als 6/7 dagen aanhoudt. Daarnaast kun door vaak te sporten met spierpijn, spierschade en overbelasting veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat je veel minder trainingsprogressie hebt. Als je dan toch echt niet kunt wachten: Ga zwemmen, lichte cardio doen of rustig wandelen.

Wat kan ik doen om mijn spieren sneller te herstellen?

 1. Doe het rustig aan. Begin je net met krachtsport? Ga dan niet gelijk als een gek tekeer, bouw de intensiteit en kracht geleidelijk op. Maak bijvoorbeeld gebruik van een trainingsschema en houd je hieraan.
 2. Relax! Stress verminderen is één van de manieren om beter te herstellen, stress heeft namelijk een negatieve invloed op je herstel.
 3. Eet gezond en eiwitrijk. Dit is een hele belangrijke! Als fanatieke kracht- en/of duursporter heb je een eiwitrijk voedingspatroon nodig om goed te kunnen herstellen.
  -Als duursporter heb je minimaal 1.2-1.4 gram per kilo lichaamsgewicht nodig.
  -Als krachtsporter heb je minimaal 1.6-2.0 gram per kilo lichaamsgewicht nodig.
 4. Goed slapen = sneller herstellen. Heb je flink gesport? Ga dan eens een avondje vroeg naar bed. Met minimaal 8 uur slaap zul je merken dat je herstel een stuk sneller zal verlopen. Een goede nachtrust is namelijk essentieel voor een goed herstel.

Supplementen voor een beter herstel

De basis is goede voeding en genoeg rust tijdens en na de training. Daarnaast kun je gebruik maken van supplementen om zo het proces te ondersteunen.

Bij gebruik van SUPP24 Proteïn, zorg je voor het herstel en vernieuwing van spierweefsel, na de training. De supplementen bevatten gehydrolyseerde eiwitten, dit houdt in dat de eiwitten klein zijn gemaakt en makkelijker worden verteerd. Meer weten over spierherstel, voeding en supplementen? Klik dan hier!

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons