onze-img

Daily Clean

  • Ondersteunt je lichaam, geest en immuunsysteem
  • Vermindert stress en vermoeidheid
  • Bevat 7 unieke plantenextracten, vitamines en mineralen
onze-img

Skin Collagen

  • Hét beautyshotje voor een mooie huid, haar en nagels
  • Met 10GR ASC-gecertificeerd viscollageen
  • Bevat 12 verschillende vitaminen & hyaluronzuur
  • 3 mineralen, een boost voor je gezondheid

Wat is retinol? En wat doet het voor je huid en gezondheid?

Nicky Butter 14 maart 2022
Wat is retinol? En wat doet het voor je huid en gezondheid?

Retinol! Misschien heb je er nog nooit van gehoord of misschien ken je het wel al, maar dan als vitamine A. Deze vitamine is een echte alleskunner en heeft verschillende functies in het lichaam. En die grap dat konijnen geen bril dragen, omdat ze zoveel wortels eten? Die is misschien nog waar ook. Wortels bevatten namelijk retinol en dat zorgt voor een goede conditie van de ogen.

Retinol, wat doet het?

Vitamine A is betrokken bij veel verschillende functies in het lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen en vormt zo een belangrijke schakel in ons immuunsysteem. Retinol helpt ook bij de celdeling en verzorgt de slijmvliezen en de huid van binnenuit.

Diëtist Michelle: Wist je dat aan veevoer retinol wordt toegevoegd om te voorkomen dat dieren ziek worden

Hoeveel heb je nodig?

Mannen hebben dagelijks 900 microgram nodig en vrouwen hebben genoeg aan 700 microgram. Retinol heeft ook een voorloper: bètacaroteen. Dat noem je ook wel een provitamine, oftewel een voorloper. 1 microgram retinol staat gelijk aan 12 microgram bètacaroteen.

Te veel binnenkrijgen is ook weer niet goed. Je kunt dan onder andere last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, gebrek aan eetlust en een verminderd gezichtsvermogen. Dit gebeurt niet bij bètacaroteen uit groente en fruit. En gelukkig ontstaat een overdosis retinol pas als je een lange tijd 3000 microgram, of wel meer dan 9 boterhammen met leverpastei, per dag binnenkrijgt.

Diëtist Michelle: Wist je dat je oranje kunt worden van te veel bètacaroteen? Carotinemie heet dat. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram bètacaroteen per dag binnenkrijgen. Dat kan trouwens verder geen kwaad.

Retinol producten

Retinol zit in vlees en vleeswaren en dan vooral in lever. Deze vitamine komt ook voor in gekookt ei, kaas en zuivel. Je kunt het zelfs op je brood smeren. Het komt namelijk van nature voor in roomboter en wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en andere bak- en braadproducten. Bètacaroteen zit vooral in oranje groente en fruit, zoals wortelen, mango en mandarijnen. Het is de kleurstof die deze fruit- en groentesoorten hun oranje kleur geeft.

Diëtist Michelle: Retinol wordt in je darmen opgenomen en daarna opgeslagen in je lever en weefsels, totdat je lichaam het weer nodig heeft. Zo heb je een voorraadje, handig toch!

Retinol supplementen

In supplementen komt retinol of vitamine A voor. Lukt het je niet of onvoldoende om iedere dag gezond en gevarieerd te eten? Dan kun je kiezen voor een supplement als aanvulling.

Retinol in de SUPP24 shots

Onze SUPP24 shots bevatten ook retinol. Kies bijvoorbeeld voor de SUPP24 Daily Clean shot.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons