Home > Geen onderdeel van een categorie > Pigmentvlekken in het gezicht – Hoe ontstaan ze & tips om te voorkomen
Contact: +31 (0)23 - 532 44 18
Een egale huid, zonder pigmentvlekken; maar een enkeling is hiermee gezegend. Veel mensen hebben last van pigmentvlekken in het gezicht. Helaas laten deze donkere vlekjes ons er ouder uitzien dan dat we in werkelijkheid zijn. Wil jij een egale huid, zonder pigmentvlekken? Lees onze blog over hoe pigmentvlekken ontstaan en wat je kunt doen om dit te voorkomen.
Pigmentvlekken zien eruit als kleine huidverkleuringen die variëren van licht rossig tot zwart. Vaak zijn ze niet groter dan een aantal vierkante millimeter. Ze worden ook wel ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker genoemd.
Melanine (pigment) is de stof die kleur geeft aan onze haren, huid en de iris van de ogen. Daarnaast beschermt melanine de huid tegen schadelijke Uv-straling. Wanneer de cellen van de huid meer melanine aanmaken, hoopt dit zich op één plek op. De productie van melanine is in dit geval verstoord.
Pigmentvlekken zijn over het algemeen goedaardig. Let erop dat een pigmentvlek eigenlijk niet zou mogen veranderen van kleur (drastisch donkerder of lichter) en vorm. Ook wanneer een vlekje begint te jeuken, is het belangrijk hiermee naar de huisarts te gaan.
Er zijn drie oorzaken waardoor pigmentvlekken in het gezicht kunnen ontstaan, namelijk door zonlicht, hormonen of na een ontstekingsproces.
De zon
We kunnen er zo van genieten; die heerlijke warme zonnestralen op onze huid. Helaas is de zon de nummer 1 oorzaak van pigmentvlekken in het gezicht. Wanneer onze huid in contact komt met zonlicht, begint het lichaam meer melanine aan te maken. De melanine vormt in dit geval een beschermend laagje over de huid. Bruin worden door de zon, is dus eigenlijk niets meer dan een beschermingsmechanisme van de huid. Pigmentvlekken ontstaan door de zon verdwijnen niet meer vanzelf.
Na een ontsteking of verwonding
Vermijd bij wondjes en littekens de zon, deze gebieden van de huid zijn extra gevoelig voor zonlicht en voor het ontstaan van pigmentvlekken.
Hormonen
De bekendste oorzaak van pigmentvlekken door hormonen, is het zwangerschapsmasker (melasma). Tijdens de zwangerschap produceert het lichaam meer oestrogeen en progesteron, wat weer direct van invloed is op het ontstaan van een zwangerschapsmasker. Gelukkig verdwijnt een zwangerschapsmasker na de zwangerschap doorgaans binnen enkele maanden vanzelf.
Volg onderstaande tips om pigmentvlekken in het gezicht te voorkomen:
Volg ons