onze-img

Skin Collagen

 • Hét beautyshotje voor een mooie huid, haar en nagels
 • Met 10GR ASC-gecertificeerd viscollageen
 • Bevat 12 verschillende vitaminen & hyaluronzuur
 • 3 mineralen, een boost voor je gezondheid
onze-img

Daily Clean

 • Ondersteunt je lichaam, geest en immuunsysteem
 • Vermindert stress en vermoeidheid
 • Bevat 7 unieke plantenextracten, vitamines en mineralen

Pigmentvlekken in het gezicht – Hoe ontstaan ze & tips om te voorkomen

Nicky Butter 30 juli 2019
Pigmentvlekken in het gezicht – Hoe ontstaan ze & tips om te voorkomen

Een egale huid, zonder pigmentvlekken; maar een enkeling is hiermee gezegend. Veel mensen hebben last van pigmentvlekken in het gezicht. Helaas laten deze donkere vlekjes ons er ouder uitzien dan dat we in werkelijkheid zijn. Wil jij een egale huid, zonder pigmentvlekken? Lees onze blog over hoe pigmentvlekken ontstaan en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Hoe ontstaat een pigmentvlek?

Pigmentvlekken zien eruit als kleine huidverkleuringen die variëren van licht rossig tot zwart. Vaak zijn ze niet groter dan een aantal vierkante millimeter. Ze worden ook wel ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker genoemd.

Melanine (pigment) is de stof die kleur geeft aan onze haren, huid en de iris van de ogen. Daarnaast beschermt melanine de huid tegen schadelijke Uv-straling. Wanneer de cellen van de huid meer melanine aanmaken, hoopt dit zich op één plek op. De productie van melanine is in dit geval verstoord.

Pigmentvlekken gevaarlijk?

Pigmentvlekken zijn over het algemeen goedaardig. Let erop dat een pigmentvlek eigenlijk niet zou mogen veranderen van kleur (drastisch donkerder of lichter) en vorm. Ook wanneer een vlekje begint te jeuken, is het belangrijk hiermee naar de huisarts te gaan.

Oorzaken pigmentvlekken

Er zijn drie oorzaken waardoor pigmentvlekken in het gezicht kunnen ontstaan, namelijk door zonlicht, hormonen of na een ontstekingsproces.

De zon
We kunnen er zo van genieten; die heerlijke warme zonnestralen op onze huid. Helaas is de zon de nummer 1 oorzaak van pigmentvlekken in het gezicht. Wanneer onze huid in contact komt met zonlicht, begint het lichaam meer melanine aan te maken. De melanine vormt in dit geval een beschermend laagje over de huid. Bruin worden door de zon, is dus eigenlijk niets meer dan een beschermingsmechanisme van de huid. Pigmentvlekken ontstaan door de zon verdwijnen niet meer vanzelf.

Na een ontsteking of verwonding
Vermijd bij wondjes en littekens de zon, deze gebieden van de huid zijn extra gevoelig voor zonlicht en voor het ontstaan van pigmentvlekken.

Hormonen
De bekendste oorzaak van pigmentvlekken door hormonen, is het zwangerschapsmasker (melasma). Tijdens de zwangerschap produceert het lichaam meer oestrogeen en progesteron, wat weer direct van invloed is op het ontstaan van een zwangerschapsmasker. Gelukkig verdwijnt een zwangerschapsmasker na de zwangerschap doorgaans binnen enkele maanden vanzelf.

Pigmentvlekken voorkomen

Volg onderstaande tips om pigmentvlekken in het gezicht te voorkomen:

 • Bescherm je huid met een SPF, iedere dag, ook wanneer de zon niet schijnt.
 • Kies voor zonbescherming met zowel UVA- als UVB-filter.
 • Kies zonbescherming waaraan extra antioxidanten en kalmerende en verzorgende ingrediënten zijn toegevoegd, zodat je huid niet alleen wordt beschermd, maar ook verzorgd.
 • Draag geen parfum wanneer je in de zon gaat. Geurstoffen die voor problemen kunnen zorgen zijn geraniol, linalool, citronellol en d-limonene. Spuit ook geen geurtje meer in de hals, maar doe dat achter je oor, op je kleding of in je haar.
 • Ga niet onder de zonnebank, deze straling is minstens zo schadelijk als echt zonlicht.
 • Vermijd de volgende ingrediënten in cosmetica; minerale oliën, lanoline, harde alcohol en synthetische geur- en kleurstoffen. Deze stoffen verstoppen en irriteren de huid, waardoor er sneller vlekken kunnen ontstaan.
 • Vraag advies aan een huidspecialist over welke zonbescherming het beste is voor jouw huid.
 • Bescherm je huid van binnenuit met SUPP24 Skin Collagen!

 

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons