In het kader van: De zomer komt er aan, cutten, alcohol en fit worden. Is het tijd voor een lesje: Mealpreppen.
Nu denk jij? ”Mealpreppen. Wat een gedoe, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor” Vaak is het werk of studie, je wilt leuke dingen doen, genieten van het zonnetje, trainen en dan moet je eigenlijk ook nog op je voeding letten. Waar haal je de tijd vandaan om ook nog een verantwoorde maaltijd op tafel te krijgen?
Je hebt het vast weleens voorbij zien komen op social media. Mooie foto’s van allemaal bakjes, gevuld met lekker en verantwoord eten. Het lijkt een hele klus als je het zo voorbij ziet komen, maar als je het goed aanpakt, hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn! In deze blog geven we je een stappenplan en tips om te mealpreppen.
How to: Mealprep
- Begin klein
Als je nog niet echt bezig bent geweest met mealpreppen, begin dan klein. Je hoeft niet gelijk je ontbijt, lunch, avondeten én tussendoortjes te preppen. Begin bijvoorbeeld met je avondeten en voeg daarna andere eetmomenten toe.
- Kies een dag
Als ik een drukke week voor de boeg heb, prep ik vaak op zondag. Dan heb ik rustig de tijd om een planning te maken, boodschappen te doen en te koken. Kies voor jou een dag waarbij je genoeg tijd hebt om te preppen.
- Plan je maaltijden
Kijk hoe je week verloopt en hoe veel maaltijden je moet preppen. Geef vervolgens invulling aan deze maaltijden. Bijvoorbeeld: maandag, dinsdag en donderdag rijst met kip en gemixte groenten en woensdag en vrijdag noedels met gemixte groenten en een stukje vlees(vervanger). Wat je over hebt of niet snel genoeg eet vries je in en zet je een avond van tevoren in de koelkast, zodat het geleidelijk kan ontdooien.Heb je geen inspiratie meer? Online staan alleen al heel veel mealprep recepten. Ten slotte: schrijf alle ingrediënten op je boodschappenlijstje en je bent klaar om naar de supermarkt te gaan.
- Voorbereiden
Leg de producten die je nodig hebt klaar en haal je tupperware alvast uit de kast. Dan kun je ze gelijk volscheppen als je (een onderdeel van) jouw maaltijd klaar hebt. Laat je eten vervolgens goed afkoelen voordat je het in de koelkast of de vriezer zet.
- Labelen?
Stel je krijgt de smaak te pakken en hebt een vriezer vol met bakjes, dan kan het moeilijk zijn om te onderscheiden wat nou wat was. In dat geval zou je jouw bakje kunnen labelen met de ingrediënten en de datum dat je het hebt bereid.
- Invriezen
Je kunt niet alles zomaar invriezen, dus vandaar een korte opsomming. Wel invriezen: vlees, brood, kruiden, baksels zoals bananenbrood en een groot aantal groenten. Niet invriezen: rauwe paprika’s, groenten met veel vocht, gefrituurd eten, gekookte aardappelen, zuivel en eieren.
- Varieer
Ondanks dat je jouw eten voorbereid, is het belangrijk dat je varieert. Maak bijvoorbeeld verschillende soorten groenten klaar bij eenzelfde gerecht of kies voor een mix van verschillende groentes. Daarbij kan het fijn zijn om je standaard recepten ook af en toe een beetje om te gooien, zodat je het recept niet zat wordt.
Leef je uit
Je kunt van alles mealpreppen. Bijvoorbeeld: bananenbrood maken en het per plakje invriezen (dat is meer een tussendoortje preppen), dat is ook heel handig en snel! Je kunt de avond van tevoren je eten klaarzetten en je rijstwafels al in een zakje doen. Dan hoef je het alleen nog maar in je tas te gooien. Beperk je dus niet tot alleen een lunch/avondmaaltijd, maar leef je uit.
Ook handig om in je tas mee te nemen zijn de shotjes van SUPP24. Het is maar 60 ML, in één slok heb je jouw aanvulling supplementen binnen. Ze zijn verkrijgbaar in 4 verschillende varianten: Preworkout, Protein, BCAA & Creatine. Daarnaast heeft de preworkout en protein een aparte mannen en- vrouwen lijn.
Veel prep-plezier! 😉
Volg ons