onze-img

Kracht & Herstel Light

 • Energie voor en herstel na je workout
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
€ 49.99 € 60
onze-img

Kracht & Herstel Extreme

 • Energie voor en herstel na je workout
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
€ 49.99 € 60

Maaltijd voor het sporten en maaltijd na het sporten

Nicky Butter 23 mei 2019
Maaltijd voor het sporten en maaltijd na het sporten

Hoe zit dat nou met wanneer je welke maaltijd eet? Is het belangrijk dat je dit goed timed? En zo ja, wat moet je dan eigenlijk eten? In deze blog geven we je een aantal tips over wat en wanneer je het beste voor en na het sporten kunt eten.

Als ik eet, hoe weet ik dan wanneer? En is dat wel belangrijk?

Hoewel de timing van je maaltijd invloed heeft op je prestaties, is het belangrijk dat je let op de totale inname, de verhouding van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en dat de kwaliteit van je dagelijkse voeding veel belangrijker is dan wanneer/hoe laat je eet. 

Timing maakt wel wat uit, maar er is een groot verschil tussen een topsporter of iemand die om de dag traint. Probeer dus goed te kijken naar waar JIJ als persoon staat en dit dan juist af te stemmen.

Maaltijd voor het sporten

Eet voor de workout eventjes iets kleins. Denk hierbij aan de volgende producten.

 • Boterham (volkoren, spelt) met banaan en pindakaas
 • Havermoutpap met fruit en kaneel
 • Schaaltje magere yoghurt met vers fruit
 • Gekookt eitje
 • Snackgroenten
 • Een klein deel van de vorige avondmaaltijd

Maaltijd na het sporten

 • Kwarksmoothie met fruit en een protein shot van SUPP24
 • Rijk gevulde salade (Bijv met kip, verse vis) en groenten
 • Crackers met bijv. plakjes kipfilet, hummus etc.
 • Rijstsalade met zalm of tonijn
 • Pastasalade met gerookte kip en mozzarella

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van wat je kunt eten. Je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren. Na het sporten is het vooral belangrijk een maaltijd te nemen om weer nieuwe energie te leveren en eiwitten tot je te nemen voor een beter herstel.

Eten voor het trainen + tips

Ben je vaak moe voor het trainen? Dit kan betekenen dat je geen lekkere grote maaltijd hebt gegeten voor het sporten. Door te eten geef je je lichaam extra energie en kun je echt vol gas gaan. Doe dit natuurlijk niet voor je workout, maar al eventjes ervoor zodat je lichaam al de tijd heeft gehad om het voedsel om te zetten in energie. Doe dit ruim twee tot 3 uur van tevoren.

TIPS

Drink genoeg. Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken als je een gemiddelde, gezonde volwassene bent. Maar ook wordt vaak gebruik gemaakt van een formule om in jouw specifieke geval uit te rekenen hoeveel water je per dag nodig hebt. Formule: 0,03 x je lichaamsgewicht = jouw dagelijkse hoeveelheid drinkwater.

Eet genoeg. Daarnaast adviseren we 1-2 uur vóór het sporten nog een licht verteerbare maaltijd te nuttigen, neem bijvoorbeeld een bakje met fruit of een handje wortels met hüttenkäse. Na het sporten adviseren we je een grotere maaltijd te nuttigen met een goede combinatie eiwitten, koolhydraten en vetten. Na je workout verlies je veel vocht dus ook daarna is het raadzaam lekker veel water te drinken. Voor het slapen gaan kun je bijvoorbeeld ook nog kiezen voor een lekkere thee met gember en citroen.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons