onze-img

Kracht & Herstel Extreme

  • Energie voor en herstel na je workout
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
€ 49.99 € 60
onze-img

Pre Workout Extreme

  • Extra sterke Pre Workout shot formule
  • 200mg Cafeïne, 2gr Beta-Alanine & 2gr Arginine
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
  • 100% Vegan, gluten- en lactosevrij

Krachttraining & HIIT

Nicky Butter 07 augustus 2018
Krachttraining & HIIT

Als je deze blog leest dan ben je waarschijnlijk wel bekend met krachttraining en heb je misschien ook weleens een HIIT-sessie gevolgd. Maar, om er zeker van te zijn dat we weet waar het over gaat leg ik beide trainingsmethodes even kort uit.

Krachttraining is de weerstandstraining om kracht, spiergroei en spiermassa te verbeteren en/of om een sport specifieke prestatie te leveren.

High Intensity Interval Training (HIIT) is een specifieke intervaltraining, waarbij korte periodes van intensieve anaerobische training met minder intensieve herstelperiodes worden afgewisseld totdat je niet meer kunt.

Combineren

Een HIIT heeft invloed op je metabolisme en zorgt dat je conditie verbetert. Zo wordt je beter in korte prestaties. Krachttraining is gericht op het trainen van de spieren en het opbouwen van spiermassa. Beide trainings varianten zijn totaal verschillend en hebben een ander doel. Maar dat wil niet zeggen dat je ze niet kunt combineren. Sterker nog: deze twee trainings-methoden in je wekelijkse routine is een gouden combinatie!

Dat klinkt goed, maar hoe dan?

We weten dat krachttraining belangrijk is wanneer het gaat om het opbouwen van spiermassa. Het gaat ook om de zogenaamde belastbaarheid van je lichaam en hoe je met een bepaalde weerstand om kan gaan. Belastbaar zijn houdt in dat je spieren, pezen, banden, gewrichten en botten getraind zijn in het kunnen dragen van een bepaalde gewicht zonder dat je er last van krijgt.

Cardio training is gericht op het verbeteren van duur prestaties. HIIT is exact het tegenovergestelde en is erop gericht om prestaties op de korte duur te verbeteren, waarbij het hart en bloedvaten maximaal geprikkeld worden.

Dan rest alleen nog de vraag hoe je dit gaat structureren in je wekelijkse routine.

Routine

Stel je gaat 4 keer in de week naar de sportschool en je doet twee keer een kracht en twee keer HIIT training. Alle vier 4 de trainingen zijn full body workouts waarbij je onderstaande planning als voorbeeld kunt nemen.

  • Maandag: Full body krachttraining
  • Dinsdag: Full body HIIT
  • Woensdag: Rust dag
  • Donderdag: Full body krachttraining
  • Vrijdag: Full body HIIT

Je kunt daarbij natuurlijk een beetje spelen met de rust dagen zelf inplannen, maar waar het op neer komt is dat je niet meer dan twee trainingen achter elkaar plant, zodat je voldoende rust tussendoor krijgt.

Waar moet ik op focussen tijdens de krachttraining?

De focus ligt op het prikkelen van de grote spiergroepen. Hierbij je een frequentie 3-5 sets met 5 tot 8 herhalingen aanhoudt. Denk hierbij aan squats, deadlifts, bench press, pull up, bent over row en de shoulder press. Dit zijn simpele basis oefeningen, waarbij je zult merken dat je makkelijk progressie maakt en er meer gewicht op kunt gooien. Start met het onder de knie krijgen van deze basis oefeningen. Het belangrijkste is: ,een zo groot mogelijk bewegingsbereik opbouwen. Let wel op dat de hoeveelheid niet ten koste gaat van de kwaliteit van beweging.

Weet je niet waar je op moet letten? Schakel dan een professional in die gespecialiseerd is in powerlifting en krachttraining.

Waar moet ik op focussen tijdens de HIIT?

Ook hierbij ligt de focus op simpele oefeningen, zodat jij voluit kunt gaan. Vergeet niet dat het erom gaat dat je in een zo kort mogelijke tijd zo hoog mogelijk kunt pieken. Dat gaat een stuk sneller wanneer je de oefeningen simpel houdt. Het is niet de complexiteit van de oefening die de kwaliteit van de training bepaalt. Maak het jezelf dus vooral niet te moeilijk tijdens een HIIT-sessies. Het enige wat het doet is het moeilijker maken om de piek te bereiken. Het maakt het dus zwaarder op de verkeerde manier.

Een goede HIIT-sessie duurt tussen de 30 en 40 minuten. Vergeet niet dat het erom gaat dat je blijft pieken, tot je het fysiek gezien niet meer kan volhouden. Pas dan ben je klaar.

En nu?

Nu ga je het doen en volhouden! Jij kunt dat! Je zult zien: zo ga je progressie maken. Hanteer deze methode minstens 10 weken als je serieus resultaat wilt zien.
Benieuwd hoe SUPP24 je hierbij verder kan helpen? De kwalitatief hoogstaande supplementen kunnen je helpen bij je spieropbouw en herstel. Zorg dat voor een gezonde basisvoeding en kies daarnaast voor deze aanvulling.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons