onze-img

Fatburner

  • Bevordert de energiestofwisseling
  • Activeert de natuurlijke energie
  • Bevat cafeïne, taurine, guarana en L-carnitine
onze-img

Pre Workout Light

  • Ready to go Pre-Workout met 180mg Cafeïne
  • Activeert de natuurlijke energie in je lichaam
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
  • 100% Vegan, gluten- en lactosevrij

Het best bewaarde, meest onaantrekkelijke geheim van afvallen

Nicky Butter 03 augustus 2017
Het best bewaarde, meest onaantrekkelijke geheim van afvallen

Afvallen is nogal een dingetje. Als je aan 10 verschillende sportschoolbezoekers vraagt waarom zij naar de gym gaan, zal het antwoord iets te maken hebben met die verschrikkelijke weegschaal waar ze elke ochtend op staan. Het is dus nogal een ding, dat hele afvallen. Zeker als je je bedenkt dat er letterlijk duizenden boeken, artikelen blogs, video’s, programma’s en diëten zijn geschreven om mensen te helpen afvallen. Maar waarom lukt het dan nog steeds niet?

Omdat Tony Chocolonely bestaat. En thuisbezorgd.nl

Einde blog. Nee hoor, geintje..

Ga minder eten dan je verbruikt

Of nee, ik wilde nog een punt maken waarom mensen keer op keer falen om af te vallen.

Dat komt omdat de kern van het afvallen een intens saaie bedoeling is. Afvallen is voor de meeste mensen niet leuk en dat zal het ook nooit worden. Wie gaat er nou voor zijn lol in een calorie tekort (hoe groot of klein die ook is) zitten? En dat is meteen het tweede punt wat ik wil maken. Afvallen doe je primair door een energie tekort te hanteren. Simpeler gezegd ga je minder eten dan dat je verbruikt.

De randzaken om dat minder eten heen kan je dan zo aangenaam mogelijk maken maar het minder eten zelf gaat natuurlijk nooit leuk worden. En dan kom je bij de volgende uitdaging. Om iets te doen wat niet leuk is, maar waarvan je weet dat het nodig is om je doel te behalen, heb je een flinke dosis intrinsieke motivatie en discipline nodig.

Dat hebben de meeste mensen niet.

Sorry but not sorry.

Verdwaald in het oerwoud

Daarbij raakt men bijna altijd verdwaald in het oerwoud van goed bedoelde adviezen, verschillende diëten en allerlei meningen die weglaten waar het nou echt om draait en doen alsof afvallen vooral heel ingewikkeld is. Je snapt dat je poging zonder sterke intrinsieke motivatie en een simpel toch effectief plan vrij kansloos is.

Oke, genoeg negativiteit. Ik geloof namelijk wel degelijk dat iedereen zijn of haar doelen kan behalen. Mits je het echt heel graag wilt. En dan niet graag als in: ja met zo min mogelijk werk wil ik later ook wel in een Porsche rijden graag. Ik heb het over net zo graag als dat je wil kunnen blijven door ademen graag. En ga dan nog eens goed bij jezelf na waarom je dat zo graag wilt.

Dan nu het technische gedeelte. Laten we eerst het belangrijkste mechanisme bekijken dat er voor zorgt dat je kan afvallen, namelijk de zogeheten negatieve energie balans. Ook wel een calorie tekort genoemd. Het is het proces waarin je lichaam meer verbruikt dan dat het consumeert. De grote van dat tekort en de manier waarop je dat bewerkstelligt is iets waar we later op terug komen. Maar, hoe je het ook went of keert, een negatieve energiebalans is essentieel om af te vallen.

“energie kan niet verloren gaan of uit het niets ontstaan”

Dit is niet zomaar een visie of een mening, dit is een wetenschappelijk feit. Zo feitelijk dat het een natuurwet is. Die natuurwet heet de wet van de thermodynamica, ook wel ‘Eerste Hoofdwet’ genoemd.

De wet van de thermodynamica

De wet van de thermodynamica stelt dat energie niet verloren kan gaan of uit het niets kan ontstaan. Dat wil zeggen dat extra vet (energie) niet zomaar in je lichaam kan ontstaan zonder dat je die energie niet eerst consumeert. Het is immers overtollige energie wat je lichaam opslaat als vet. Dat principe werkt ook de andere kant op. Je kunt je vetvoorraden niet magisch laten verdwijnen, je zal de opgeslagen vet (energie) nou eenmaal eerst moeten aanspreken om het om te zetten in energie welke je lichaam kan gebruiken.

Het is dus eigenlijk heel simpel. Eet boven je behoefte en je zal aankomen in gewicht, eet onder je behoefte en je gewicht zal afnemen. De negatieve energie balans is je primaire tool om af te vallen, maar om deze te creëren moet je wel eerst weten wat je energie behoefte is. Daarnaast zijn er ook nog secundaire tools en andere randzaken waar je rekening mee moet houden.

In de volgende blog gaan we hier dieper op in. Voor nu hoop ik dat je deze informatie bruikbaar vond en dat je er voor jezelf mee aan de slag kan gaan.

Nick van Eijk

Lifestyle blogger / Master Trainer
SUPP24 Ambassador

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons