onze-img

Kracht & Herstel Light

 • Energie voor en herstel na je workout
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
€ 49.99 € 60
onze-img

Kracht & Herstel Extreme

 • Energie voor en herstel na je workout
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
€ 49.99 € 60

Gezonder eten start in de winkel

Nicky Butter 11 mei 2018
Gezonder eten start in de winkel

Je loopt door de winkel en hebt waarschijnlijk een aantal standaard producten en/of merken die je altijd kiest. Soms heb je wat nieuws nodig en twijfel je door het grote aanbod.

Wat en hoe kies je dan? Kijk je naar de verpakking? Naar hoe de etenswaren eruit zien? Of ga je producten vergelijken op basis van het etiket? Sta je daarnaast weleens stil bij de standaard producten die je altijd in je mandje of karretje stopt?

Als je gezonder wil eten, is het goed om in de winkel al op te letten. Hieronder een aantal voedingsstoffen waar je op kunt letten en wat tips.

Zout

Het advies van de zoutinname in 6 gram per dag, veel Nederlanders overschrijden deze grens. Minder zout is goed voor het verlagen van je bloeddruk en het risico op nierziekten. Waar het fout gaat, is dat 80% van het zout dat je eet al in het product verwerkt zit, waardoor het dus extra belangrijk is om je product op hoeveelheid zout te vergelijken. Je ziet vaak grote verschillen bij vleeswaren, kazen en bij sauzen van verschillende merken.

Verzadigd vet

Hoe zat dat ook al weer met verzadigd en onverzadigd vet? Verzadigd vet is het ‘slechte’ vet, als je er veel van eet komt er meer cholesterol in je bloed, wat kan blijven plakken aan de wand van je bloedvat. Hierdoor heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet is het ‘goede’ vet en zorgt voor minder cholesterol. Let bij boodschappen doen, dus op het kiezen van producten met minder verzadigd vet. Bij zuivel is het redelijk makkelijk: in plaats van vol kies je dan voor halfvol of mager. Bij het kiezen van vlees, een bakproduct en koekjes kan je keuze ook een groot verschil maken.

Maar let op: ook al bevat een product alleen maar ‘goede’ onverzadigde vetten, ze zorgen wel voor evenveel calorieën als de ‘slechte’ onverzadigde vetten.

Suiker

Als je een product kiest op basis van een ‘gezonde verpakking’ kan je soms nog wel eens bedrogen worden. Een product kan een gezonde keuze lijken, maar bevat na een kijkje op het etiket toch erg veel suiker. Vergelijk eens verschillende merken muesli, magere vruchtenyoghurt met magere yoghurt en neem een kijkje op het etiket van vruchtensap.

Tips

 • Vergelijken kun je het beste per 100 gram doen, aangezien fabrikanten zelf kunnen bepalen hoe groot de portie is die ze op het etiket vermelden.
 • Als een product light is, betekent dit niet per definitie dat het minder calorieën bevat dan de gewone variant. Zo bevat pindakaas light minder vet, maar wel meer suiker in vergelijking met de gewone variant. Daarnaast eet je mogelijk meer als je denkt dat je de ‘gezondere’ light variant eet.
 • Baseer je keuze in de winkel niet op mooie plaatjes en kreten als ‘ambachtelijk’ en ‘vers’ die op de verpakking staan, de belangrijkste informatie staat op het etiket.
 • Vergelijk je standaard producten ook eens met vergelijkbare producten om te kijken of er geen betere optie is.
 • Op de voorkant van een verpakking heb je vaak een referentie-inname (RI) staan. Dit geeft de hoeveelheid voedingswaarden per portie aan en hoeveel procent dit bijdraagt aan de dag inname van een gemiddelde volwassene. Dit wordt gebaseerd op wat een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft óf wat er maximaal binnen een verantwoord voedingspatroon past. Dit kan voor verwarring zorgen, aangezien je veel meer op een dag eet dan alleen dat product. Daarnaast kunnen fabrikanten zelf de portiegrootte kiezen, zo wordt vaak de RI van een halve diepvriespizza getoond.

Het is dus eigenlijk heel simpel:

 1. Pak in de winkel twee vergelijkbare producten
 2. Draai ze om
 3. Kijk op het etiket hoeveel het product bevat van de voedingsstof waar je in wilt minderen of juist meer van wilt hebben.
 4. Kies de meest verantwoorde optie, dus bevat de ene pot kwark bijv. 10gr suiker en de ander 6gr. Dan is de keuze snel gemaakt.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons