onze-img

Fatburner

  • Bevordert de energiestofwisseling
  • Activeert de natuurlijke energie
  • Bevat cafeïne, taurine, guarana en L-carnitine
onze-img

Kracht & Herstel Light

  • Energie voor en herstel na je workout
  • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
€ 49.99 € 60

Cutten, hier vind je alle tips en tricks die je nodig hebt

Nicky Butter 25 april 2019
Cutten, hier vind je alle tips en tricks die je nodig hebt

Cutten. The season is open! Klinkt allemaal erg leuk, maar wat houdt het nou eigenlijk in? Voor vele is er nog onduidelijkheid over dit onderwerp. Na dat je dit artikel hebt gelezen weet jij wat cutten is, helpen we je bij het berekenen van je calorie-inname, delen we waar je precies op moet letten en geven we nog wat extra tips en tricks mee.

Wat is cutten?

Heel simpel. Het is niets anders dan het verlagen van je vet % waardoor je spiermassa beter zichtbaar wordt.

In het bulkseizoen ga je meer spiermassa opbouwen. Zodra je dus vet gaat verbranden in je cut, wordt die spiermassa vanuit het bulken meer zichtbaar.

Cutten -> Periode waarin je het vetpercentage gaat verlagen, maar de spiermassa in stand houdt
Bulken ->Periode waarin je de spiermassa gaat verhogen, door intensief te trainen en meer calorieën te eten. Het vetpercentage wordt in de meest gevallen minimaal verhoogt

Welke calorieën en macronutriënten tijdens je cut?

Berekenen van de calorie inname De allerbelangrijkste regel in het cutten is dat er vrijwel geen spiermassa verloren gaat. Het is dus noodzaak dat je jouw calorietekort niet te laag inzet, anders verbruikt je lichaam spierweefsel als energie. Hiermee gaat dus een groot gedeelte van de shape verloren, waardoor je bulk misschien wel voor niets is geweest.

De formule om de energiebehoefte per persoon te berekenen luidt als volgt: (Gewicht x vetpercentage/100 = vetmassa) – (Gewicht – vetmassa = vetvrije massa) – (Vetvrije massa x 24 = de basisbehoefte aan kcal). Eerst is het nodig om met een huidplooimeter het vetpercentage te meten. Stel, je weegt 75 kilo en hebt een vetpercentage van 11%. Dan ziet je energiebehoefte er zo uit:

Vetmassa: 75×0,11 = 8,25

Vetvrije massa: 75 – 8,25 = 66,75

Basisbehoefte aan kcal: 66,75 x 24 = 1602 kcal

Iemand met deze waardes heeft dus aan 1602 kcal per dag voldoende.

Na het berekenen van de energiebehoefte kun je hier 200 – 500 calorieën vanaf halen. Het is verstandig om de calorieën niet in één dag drastisch te verlagen, maar stap voor stap. Zo vermijd je onnodige afbraak van spiermassa. Als je je calorie inname beperkt, is het onvermijdelijk dat iets van de spierweefsel afbreekt. Als je cut met de juiste voeding en hard blijft trainen met voldoende rust. Dan wordt het afbreken van spierweefsel geminimaliseerd.

Bron: mykillerbodymotivation.com

Belangrijke tips voor het cutten

  1. Houd je eiwitten hoog in je cutfase. Ze zijn namelijk essentieel voor het in stand houden van je spiermassa. Als je te weinig eiwitten binnen krijgt is het mogelijk dat je spieren zich minder gaan tonen. 1,8 tot 2 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht is een goede richtlijn om aan te houden. (Bijv: Persoon van 75 kg = 75 x 1,8 = 135 gram eiwitten)
  2. Voldoende vetten innemen. Het lijkt misschien onlogisch, maar dat is het zeker niet. Om een optimale stofwisseling en aanmaak van hormonen in stand te houden heb je vetten nodig als bron van energie. (Advies: 1 kcal = 9 gram vet. Het is aanbevolen tussen de 20 en 40% vet per dag binnen te krijgen. Bijv: Je caloriebehoefte is 1600 kcal = 1600/100 x 30% = 480 kcal / 9 gram= 53,3 gram vet per dag)
  3. Zwaar trainen. Zorg ervoor dat je zo zwaar mogelijk blijft trainen om vet te verbranden en spiermassa te behouden. Doe vooral ook aan cardio om wat extra calorieën te verbranden. Let er dan wel op dat je een groot calorietekort doorvoert en je met cardio meer calorieën verbrand. Ga dus niet als een gek op een fiets zitten. Het kan voorkomen dat je teveel calorieën verbrand en hiermee teveel spiermassa verliest.
  4. Vraag een specialist om hulp. Kom je er niet uit of zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag een personal trainer of voedingsadviseur om hulp. Tijdens het cutten heb je met veel factoren te maken, die je op de juiste manier moet nastreven om resultaat te behalen.

Supplementen tijdens je cutfase

  • Cafeïnesupplementen
    Zoals een preworkout, precies wat jij nodig hebt tijdens de cut! Neem bijvoorbeeld een preworkout van SUPP24. Het is een 60ml shot met cafeïne en nog meer effectieve toevoegingen die helpen om zwaarder te trainen, je meer focus geven en ook helpen bij vetverbranding. Meer weten? Ga naar deze link. 
  • Vitamines
    Als je sporten met een calorie beperkend dieet combineert kan suppletie noodzakelijk zijn. Een supplement met veel vitamines kan een goede optie zijn om je micronutriënten aan te vullen. Dit levert alle belangrijke vitaminen en mineralen in de juiste dosis.
  • Magnesium
    Absoluut niet te missen in dit rijtje, want magnesium is een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam. Stijve spieren, krampen en vermoeidheid kunnen voorkomen bij een tekort. Die hebben natuurlijk absoluut geen positief effect op de prestaties tijdens krachttraining.
  • Groene thee extract
    De stoffen in groene thee extract hebben een gunstige invloed op de gezondheid. De catechinen in groene thee hebben namelijk een antioxidatieve werking en bestrijden vrije radicalen in het lichaam. Catechinen hebben in combinatie met cafeïne zelfs een positief effect op de vetverbranding. Zie het als steuntje in de rug, zowel voor je gezondheid als voor de vetverbranding.

Meer over supplementen? Klik hier!

Zet hem op en veel succes met jouw cutfase.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons