Citrulline Malaat Informatie | Effect en uitleg

Citrulline malaat is een natuurlijk voorkomend niet-essentieel alpha-aminozuur. Een hele mond vol maar dat betekent dat  je lichaam het in principe zelf kan produceren. Het is een aminozuur waarin de carboxylgroep en de aminogroep aan hetzelfde koolstofatoom gebonden zijn, even voor de scheikundige onder ons. Het speelt een belangrijke rol in het lichaam maar in tegenstelling tot sommige aminozuren wordt het niet gebruikt om eiwitten op te bouwen.

Citrulline, wat is het en wat doet het?

Citrulline is een zogenaamde voorloper van het semi-essentiële aminozuur arginine. Nadat citrulline is verbruikt, wordt een deel omgezet in een ander aminozuur dat arginine wordt genoemd. Arginine wordt weer omgezet in stikstofmonoxide. Dit zorgt onder andere voor vaatverwijding van de bloedvaten door de gladde spiercellen die deze helpen te ontspannen.

Ook wordt citrulline  geassocieerd met een lagere bloeddruk en een betere bloedstroom door het verhogen van de stikstofproductie. Voor de mannen onder ons met een erectiestoornis, dit kan een erectie verbeteren wat met het vermogen van de bloedstroom te maken heeft. Er zijn al meerdere onderzoeken die laten zien dat citrulline de arginine in het lichaam meer kan verhogen dan arginine zelf door de verschillen in de verwerking en het absorberen ervan. Bij een te hoge inname van het supplement L-arginine kan het leiden tot maagklachten.

Malaat, wat is het en wat doet het?

Malaat is de zoutvorm van appelzuur, de zure smaak in de vruchten. Dit komt vrij tijdens de citroenzuurcyclus en stimuleert de aanmaak van je energieleverancier, pyruvaat. Je ATP productie wordt hierdoor gestimuleerd. Daarnaast remt malaat de aanmaak van melkzuur in je actieve spiercellen.

Wat doet Citrulline Malaat nog meer?

Het speelt een noodzakelijke rol in de ureumcyclus, dat jouw lichaam van schadelijke stoffen bevrijdt. Het verwijdert voornamelijk ammoniak uit het bloed dat het lichaam verlaat in de urine. Als dit proces niet goed verloopt wordt je huid gelig en kan zelfs akelige gevolgen hebben.  Zo geldt ook hier; hoe minder schadelijke stoffen in het lichaam, hoe mooier de huid.

Hoewel citrulline geen aminozuur is wat rechtstreeks wordt gebruikt om eiwitten op te bouwen, is er wel aangetoond dat het betrokken is bij het behoud en/ of  spieropbouw door een signaalroute te stimuleren. Citrulline kan de opname van bepaalde aminozuren door de lever verminderen en de afbraak hiervan te voorkomen. Citrulline kan de toename van het groeihormoon (GH) verhogen die na inspanning wordt waargenomen. Dit zijn processen die betrokken zijn op de gunstige effecten van de trainingsprestaties met inname van  citrulline malaat. Het verbetert onder andere je uithoudingsvermogen. Daarnaast vermindert het de spierpijn na je work-out.

Hoe krijg je citrulline binnen?

De meeste voedingsmiddelen zijn echter nog niet geanalyseerd op hun gehalte aan dit aminozuur. Maar de voedingsmiddelen waarvan dit wel bekend is, zijn:

  • Vooral de Watermeloen
  • Bittere meloen
  • Pompoen, komkommer
  • Meerdere soorten fruit

De toevoeging van omega-3 vetzuren is ook hier weer belangrijk omdat het effect samen met arginine het zelfherstellend vermogen versterkt van de huid en andere bindweefsels.

Hoeveel heeft je lichaam per dag nodig?

Doseringen van 8 gram citrulline- malaat kunnen optimaal zijn. Een dosis van 8 gram per dag kan vermoeidheid verminderen en sport prestaties verbeteren. Doseringen van meer dan 10 gram zijn ook niet nodig. Er zijn geen bekende bijwerkingen bekend van te veel aan citrulline- malaat.

SUPP24 Preworkout en Citrulline malaat

Opzoek naar een supplement die je helpt bij een betere training? Bekijk alle voordelen van SUPP24 Preworkout! Dit supplement bevat ook citrulline malaat.

Pre Workout Men

KOOP NU 2,25