Contact: +31 (0)23 - 532 44 18
Als je veel sport, dan weet je vast en zeker wel wat spierpijn is. De meeste mensen hebben er een enorme hekel aan, maar we nemen het voor lief om je doelen te behalen. Toch is het helemaal niet nodig om zoveel of vaak spierpijn te hebben. Hoe dan?
In deze blog leggen we je uit wat spierpijn is, wat de verschillende vormen zijn en wat je er aan kunt doen om het te verminderen.
Tijdens een training bewegen en verkorten we de spieren. Dit gebeurt tijdens het trainen in verschillende spiergroepen. In het dagelijkse leven, doen we dit ook echter voeg je tijdens een training meer gewicht toe. Dit zorgt ervoor dat de spieren harder moeten werken, waardoor er uitputting ontstaat en op microscopisch niveau ook beschadiging.
Wanneer we ons wagen aan een sessie in de gym kunnen we dus spierpijn krijgen. Het komt in 3 verschillende soorten vormen.
De laatste vorm wordt ook wel ”verlate” spierpijn genoemd. Afhankelijk van hoe hard of hoe intensief jij hebt getraind, komt het na 12 uur ongeveer tot uiting en kan het zelfs enkele dagen aanhouden. Soms 2, soms 3. Bij blessures, spierkramp of een langere tijd weinig beweging gehad te hebben kan dit zelfs langer duren.
Op het moment dat jij gaat trainen is de doorbloeding in de spier zo hoog dat je eigenlijk niet merkt dat de spieren ”beschadigd” zijn. Na 24 tot 48 uur is de spierpijn dan ook het hevigst.
Trainen is belangrijk, maar herstellen is nog veel belangrijker. Nu begint namelijk het echte werk.
Eerder las je al dat intensief trainen beschadigingen kunnen veroorzaken. In het herstelproces gaat je lichaam deze kleine beschadigingen in je spieren ‘repareren’. Op de plek van de beschadiging komt een dikker en sterker laagje. Je lichaam doet dit, om een volgende keer beter voorbereid te zijn op de belasting van die spier, dus het tillen van gewicht. Hierdoor kunnen je spieren op de lange termijn meer gewicht tillen. Ze zijn dan sterker geworden.
Hoe het komt dat jij dus mega spierpijn hebt als je al een tijdje niet meer hebt gesport is dus vrij duidelijk, je spieren zijn het niet meer gewend, niet sterk genoeg meer en er moet dus rustig aan opgebouwd worden.
Voeding
Dit punt is ontzettend belangrijk, geef je lichaam wat het nodig heeft om goed te kunnen herstellen. Voeding en water is daar één van. Eet na je training een eiwit-en koolhydraatrijke maaltijd in combinatie met een supplement als SUPP24 proteïne. Dat zorgt voor een verhoogd eiwitsynthese en daarmee een beter spierherstellend vermogen. Daarnaast word het binnen 15 minuten volledig opgenomen door het lichaam, wat een sneller herstel bevordert.
Niet alleen na de training maar ook gedurende de dag is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te volgen en veel water te drinken.
BCAA’s
Dit supplement is je wellicht al wel bekend en dan weet je vast ook dat het ontzettend goed werkt, precies de reden waarom iedereen in de ban is van eiwitten.
Aminozuren zijn de kleinere deeltjes van een eiwit en hebben als doel om de spiergroei te bevorderen. Daarnaast hebben enkele studies ook aangetoond dat de essentiële aminozuren genaamd: isoleucine, leucine en valine bijdragen aan een sneller herstel en het verminderen van spierpijn.
Je kunt deze aminozuren halen uit een supplement als BCAA. Dit supplement is van essentieel belang om je spierafbraak te remmen, sneller te herstellen na de training en op de lange termijn meer spiermassa en kracht op te bouwen.
Cardiotraining
Binnen de wetenschap is er nog onvoldoende bewijs voor, maar er wordt vaak voorgelegd dat cardiotraining (lage intensiteit) spierpijn kan reduceren. Je stimuleert hiermee de bloedsomloop waardoor de afvalstoffen sneller worden afgevoerd en je kort na de training een minder zwaar gevoel in de benen ervaart.
Succes met trainen en herstellen! Hopelijk zonder spierpijn… 😉
Volg ons