onze-img

Protein 20gr

 • Eiwit shot voor sporters van elk niveau
 • Draagt bij aan het behoud en groei van spiermassa
 • Snel en makkelijk herstellen na je training of workout
 • NZVT goedgekeurd, safe SUPPS
onze-img

Fatburner

 • Bevordert de energiestofwisseling
 • Activeert de natuurlijke energie
 • Bevat cafeïne, taurine, guarana en L-carnitine

Spierafbraak door het gevreesde cortisol hormoon

Nicky Butter 12 februari 2018
Spierafbraak door het gevreesde cortisol hormoon

Spierafbraak is ontzettend vervelend als je niet weet waardoor het komt. Wij zoeken graag de eventuele oorzaken voor je uit.

In deze blog gaan we dieper in op spierafbraak, het cortisol hormoon en hoe je het kunt voorkomen of verhelpen. Als je aan krachttraining doet en je eet de juiste voeding dan heeft dat een (anabole) gunstige werking op het lichaam. Je bouwt spieren op en je wordt sterker. Toch kan er ondanks dat je alles op dat gebied goed doet en je lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen een (katabole) ongunstig effect ontstaan, onder andere spierafbraak dus.

Stress is een grote veroorzaker

Vaak heeft dit te maken met stress. Dan hebben we het hier vooral over langdurige stress.

Zodra ons lichaam bloot wordt gesteld aan langdurige stress gaat ons lichaam meer cortisol produceren. Een hormoon dat een katabole werking heeft op onze spieren. Het ligt dus voor de hand om ervoor te zorgen dat de oorzaak van deze stress weggenomen wordt. Helaas is dit niet altijd mogelijk en dus hebben we hieronder een aantal tips die je kunt meenemen in je dagelijks leven om ervoor te zorgen dat je cortisol spiegel lager wordt en dus je stressniveau minder wordt.

Tips tegen spierafbraak

 1. Ontspanning
  Of dat nu in de vorm is van wandelen of een power nap doen dat maakt niet uit. Zorg dat je naast lichaamsbeweging ook een ontspan moment hebt voor je lichaam.
 2. Mediteren
  Van meditatie is in afzonderlijke onderzoeken gebleken dat het ons stressniveau en de cortisol spiegel verlaagd. Er zijn diversen soorten manieren van meditatie.
 3. Lichte lichaamsbeweging
  Bij zware lichaamsbeweging stijgt het cortisol gehalte. Probeer dus af en toe ook lichte lichaamsbeweging in te lassen op ongeveer 50% van je kunnen. Doe bijvoorbeeld een keer een yoga les mee of ga een wandeling maken.
 4. Juiste voeding
  Omdat stress veel energie vraagt van het lichaam heeft het lichaam voldoende complexe koolhydraten (havermout, volkoren pasta, zilvervliesrijst) nodig zodat dit omgezet kan worden naar glucose en dus gebruikt kan worden als energie. Daarnaast heb je voldoende eiwitten en aminozuren nodig om te voorkomen dat spieren verder worden afgebroken.

Suppletie tegen spierafbraak

Als aanvulling op de juiste voeding kan er altijd gedacht worden aan supplementen. Supplementen met vitamine C en Omega 3 vetzuren hebben bewezen dat ze een gunstige werking op de cortisol spiegels hebben.

De unieke formule zorgt ervoor dat het super snel wordt opgenomen door je lichaam. SUPP24 neem je makkelijk mee en is kant & klaar.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons