0

Spierafbraak door het gevreesde cortisol hormoon

Krachttraining en spierafbraak

Spierafbraak is ontzettend vervelend als je niet weet waardoor het komt. Wij zoeken graag de eventuele oorzaken voor je uit.

In deze blog gaan we dieper in op spierafbraak, het cortisol hormoon en hoe je het kunt voorkomen of verhelpen. Als je aan krachttraining doet en je eet de juiste voeding dan heeft dat een (anabole) gunstige werking op het lichaam. Je bouwt spieren op en je wordt sterker. Toch kan er ondanks dat je alles op dat gebied goed doet en je lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen een (katabole) ongunstig effect ontstaan, onder andere spierafbraak dus.

Vaak heeft dit te maken met stress. En dan hebben we het hier vooral over langdurige stress. Zodra ons lichaam bloot wordt gesteld aan langdurige stress gaat ons lichaam meer cortisol produceren. Een hormoon dat een katabole werking heeft op onze spieren. Het ligt dus voor de hand om ervoor te zorgen dat de oorzaak van deze stress weggenomen wordt. Helaas is dit niet altijd mogelijk en dus hebben we hieronder een aantal tips die je kunt meenemen in je dagelijks leven om ervoor te zorgen dat je cortisol spiegel lager wordt en dus je stressniveau minder wordt.

Tips

 1. Ontspanning Of dat nu in de vorm is van wandelen of een power nap doen dat maakt niet uit. Zorg dat je naast lichaamsbeweging ook een ontspan moment hebt voor je lichaam.
 2. Mediteren Van meditatie is in afzonderlijke onderzoeken gebleken dat het ons stressniveau en de cortisolspiegel verlaagd. Er zijn diversen soorten manieren van meditatie.
 3. Lichte lichaamsbeweging Bij zware lichaamsbeweging stijgt het cortisol gehalte. Probeer dus af en toe ook lichte lichaamsbeweging in te lassen op ongeveer 50% van je kunnen. Doe bijvoorbeeld een keer een yoga les mee of ga een wandeling maken.
 4. Juiste voeding Omdat stress veel energie vraagt van het lichaam heeft het lichaam voldoende complexe koolhydraten (havermout, volkoren pasta, zilvervliesrijst) nodig zodat dit omgezet kan worden naar glucose en dus gebruikt kan worden als energie. Daarnaast heb je voldoende eiwitten en aminozuren nodig om te voorkomen dat spieren verder worden afgebroken.

Suppletie

Als aanvulling op de juiste voeding kan er altijd gedacht worden aan supplementen.

Vitamine C en Omega 3 vetzuren hebben bewezen dat ze een gunstige werking op de cortisol spiegels hebben. Ook kun je een BCAA gebruiken om tijdens de training jouw spieren als het ware volledig te beschermen tegen spierafbraak en spiergroei te optimaliseren.

De unieke formule zorgt ervoor dat het super snel wordt opgenomen door je lichaam. SUPP24 neem je makkelijk mee en is kant & klaar

Wieteke van den Boogert

Personal trainer & Health Coach

 • Kracht & herstel men supplementen - SUPP24

  Kracht & herstel Men

  49,90
  Koop nu
 • Kracht & herstel women supplementen - SUPP24

  Kracht & herstel Women

  49,90
  Koop nu