onze-img

Skin Collagen

 • Hét beautyshotje voor een mooie huid, haar en nagels
 • Met 10GR ASC-gecertificeerd viscollageen
 • Bevat 12 verschillende vitaminen & hyaluronzuur
 • 3 mineralen, een boost voor je gezondheid
onze-img

Daily Clean

 • Ondersteunt je lichaam, geest en immuunsysteem
 • Vermindert stress en vermoeidheid
 • Bevat 7 unieke plantenextracten, vitamines en mineralen

Droge huid, hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen?

Nicky Butter 05 maart 2019
Droge huid, hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen?

Herken je dat? Een trekkerig gevoel en ruwe en rode plekjes op je gezicht? Dan heb je last van een droge huid. Naast dat een droge huid niet fijn aanvoelt, kan het op lange termijn zorgen voor permanente schade aan de huid. Lees in deze blog hoe een droge huid ontstaat en wat je kunt doen om dit te verminderen en voorkomen.

Droge huid, hoe ontstaat het?

Een droge huid kan zowel door interne als externe factoren ontstaan. Wanneer de huid door externe invloeden droog is, heeft dit te maken met een verstoorde huidbarrière. De huidbarrière is de bovenste laag van de huid, deze laag beschermt ons tegen invloeden van buitenaf en bestaat uit talg  (vet) en verhoornde (dode) huidcellen. Doordat de barrière is verstoord, verdampt er meer vocht en is het lastiger voor de huid om vocht vast te houden.

Een gezonde barrière voelt soepel en zacht aan. Bij een droge huid is de barrière beschadigd, waardoor er ruwe en rode plekjes ontstaan. Wanneer een verstoorde huidbarrière de oorzaak is van een droge huid, dient deze eerst hersteld te worden.

Wat veroorzaakt een verstoorde huid barrière?

Een verstoorde barrière kan worden veroorzaakt door:

 • Weersomstandigheden: De wisseling van koude en warme lucht kan voor verstoring zorgen. Daarom hebben voornamelijk veel mensen er last van een tijdens de koudere wintermaanden.
 • Verkeerde cosmetica: Wanneer er irriterende stoffen in cosmetica zijn verwerkt (bijvoorbeeld alcohol), kan dit de barrière aantasten. Let daarom extra op de inci lijst (ingrediënten) van cosmetica wanneer je last hebt van een droge huid. Laat je door een schoonheidsspecialist adviseren welke cosmetica voor jouw huid het beste is, een salon biedt meestal speciale productlijnen aan, geschikt voor de droge huid.
 • Overmatige blootstelling aan zonlicht: Uv-straling is sowieso een grote boosdoener voor de huid, maar bescherm je huid extra met factor 30 of hoger wanneer je een droge huid hebt.
 • Medicatie: Sommige medicijnen tasten de werking van de huidlaag aan. Raadpleeg je arts of de medicatie die je krijgt voorgeschreven, invloed heeft op je huid.

Interne factoren

Naast bovengenoemde factoren, kunnen ook ergerlijkheid, verkeerde voeding, hormonale schommelingen en leeftijd van invloed zijn op de huid.

Droge huid voorkomen

Met onderstaande tips voorkom je een droge huid:

 1. Douche niet te lang en te heet. In bad gaan zou je eigenlijk helemaal moeten vermijden en een stoombad is uit den boze.
 2. Gebruik zoveel mogelijk crèmes, make-up, en andere huidverzorging zonder geur- en kleurstoffen. Let op met ‘natuurlijke’ cosmetica. Alhoewel deze cosmetica zeer populair zijn, hoeft de ‘natuurlijke’ samenstelling niet te betekenen dat de stoffen niet schadelijk zijn voor de huid.
 3. Alhoewel het weer steeds beter wordt, heb je ’s avonds misschien nog wel de kachel aan. Gebruik een luchtbevochtiger, zodat je huid minder snel uitdroogt.
 4. Exfolieer je huid. Door het laagje aan verhoornde cellen op een zachte wijze te verwijderen, wordt de huid aangezet tot het produceren van nieuwe en gezonde cellen. Gebruik hiervoor geen scrub met korreltjes, dit beschadigt de huid alleen maar meer. Kies voor een exfoliant op basis van bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur. Informeer bij jouw schoonheidsspecialist welke exfoliant het beste is voor jou.
 5. Slik extra supplementen tegen een droge huid. Bijvoorbeeld vitamine A of Zinc. Een goede oplossing om alle benodigde stoffen binnen te krijgen is Skin Collagen, een alles in één skin shot, voor een gevoede en glanzende huid.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons