Herken je dat? Een trekkerig gevoel en ruwe en rode plekjes op je gezicht? Dan heb je last van een droge huid. Naast dat een droge huid niet fijn aanvoelt, kan het op lange termijn zorgen voor permanente schade aan de huid. Lees in deze blog hoe een droge huid ontstaat en wat je kunt doen om dit te verminderen en voorkomen.
Droge huid, hoe ontstaat het?
Een droge huid kan zowel door interne als externe factoren ontstaan. Wanneer de huid door externe invloeden droog is, heeft dit te maken met een verstoorde huidbarrière. De huidbarrière is de bovenste laag van de huid, deze laag beschermt ons tegen invloeden van buitenaf en bestaat uit talg (vet) en verhoornde (dode) huidcellen. Doordat de barrière is verstoord, verdampt er meer vocht en is het lastiger voor de huid om vocht vast te houden.
Een gezonde barrière voelt soepel en zacht aan. Bij een droge huid is de barrière beschadigd, waardoor er ruwe en rode plekjes ontstaan. Wanneer een verstoorde huidbarrière de oorzaak is van een droge huid, dient deze eerst hersteld te worden.
Wat veroorzaakt een verstoorde huid barrière?
Een verstoorde barrière kan worden veroorzaakt door:
- Weersomstandigheden: De wisseling van koude en warme lucht kan voor verstoring zorgen. Daarom hebben voornamelijk veel mensen er last van een tijdens de koudere wintermaanden.
- Verkeerde cosmetica: Wanneer er irriterende stoffen in cosmetica zijn verwerkt (bijvoorbeeld alcohol), kan dit de barrière aantasten. Let daarom extra op de inci lijst (ingrediënten) van cosmetica wanneer je last hebt van een droge huid. Laat je door een schoonheidsspecialist adviseren welke cosmetica voor jouw huid het beste is, een salon biedt meestal speciale productlijnen aan, geschikt voor de droge huid.
- Overmatige blootstelling aan zonlicht: Uv-straling is sowieso een grote boosdoener voor de huid, maar bescherm je huid extra met factor 30 of hoger wanneer je een droge huid hebt.
- Medicatie: Sommige medicijnen tasten de werking van de huidlaag aan. Raadpleeg je arts of de medicatie die je krijgt voorgeschreven, invloed heeft op je huid.
Interne factoren
Naast bovengenoemde factoren, kunnen ook ergerlijkheid, verkeerde voeding, hormonale schommelingen en leeftijd van invloed zijn op de huid.
Droge huid voorkomen
Met onderstaande tips voorkom je een droge huid:
- Douche niet te lang en te heet. In bad gaan zou je eigenlijk helemaal moeten vermijden en een stoombad is uit den boze.
- Gebruik zoveel mogelijk crèmes, make-up, en andere huidverzorging zonder geur- en kleurstoffen. Let op met ‘natuurlijke’ cosmetica. Alhoewel deze cosmetica zeer populair zijn, hoeft de ‘natuurlijke’ samenstelling niet te betekenen dat de stoffen niet schadelijk zijn voor de huid.
- Alhoewel het weer steeds beter wordt, heb je ’s avonds misschien nog wel de kachel aan. Gebruik een luchtbevochtiger, zodat je huid minder snel uitdroogt.
- Exfolieer je huid. Door het laagje aan verhoornde cellen op een zachte wijze te verwijderen, wordt de huid aangezet tot het produceren van nieuwe en gezonde cellen. Gebruik hiervoor geen scrub met korreltjes, dit beschadigt de huid alleen maar meer. Kies voor een exfoliant op basis van bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur. Informeer bij jouw schoonheidsspecialist welke exfoliant het beste is voor jou.
- Slik extra supplementen tegen een droge huid. Bijvoorbeeld vitamine A of Zinc. Een goede oplossing om alle benodigde stoffen binnen te krijgen is Skin Collagen, een alles in één skin shot, voor een gevoede en glanzende huid.
Volg ons