onze-img

Skin Collagen

 • Hét beautyshotje voor een mooie huid, haar en nagels
 • Met 10GR ASC-gecertificeerd viscollageen
 • Bevat 12 verschillende vitaminen & hyaluronzuur
 • 3 mineralen, een boost voor je gezondheid
onze-img

Fatburner

 • Bevordert de energiestofwisseling
 • Activeert de natuurlijke energie
 • Bevat cafeïne, taurine, guarana en L-carnitine

Bindweefsel versterken in 7 simpele stappen: Zo doe je dat

Nicky Butter 05 juli 2021
Bindweefsel versterken in 7 simpele stappen: Zo doe je dat

Er is niets aan te doen: naarmate we ouder worden gaat ons lichaam achteruit. Dat geldt ook voor ons bindweefsel. Gelukkig kun je bindweefsel versterken. Wij leggen uit hoe je dat kunt doen in drie simpele stappen én geven je een aantal tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het verbindt en ondersteunt alle organen, spieren en gewrichten in ons lichaam. Ook speelt dit weefsel een grote rol bij het wondgenezingsproces: het zorgt er namelijk voor dat een wond ‘gerepareerd’ wordt. Bindweefsel zorgt tot slot ook voor energie, isoleert warmte in ons lichaam én transporteert zuurstof, voedings-en afvalstoffen.

Bindweefselzwakte door een gebrek aan collageen

Bindweefsel bestaat uit twee eiwitten: collageen en elastine. Collageen is een eiwit dat wordt aangetroffen in de pezen, ligamenten, huid, hoornvlies, kraakbeen, botten en bloedvaten. Elastine is een rekbaar eiwit dat lijkt op een rubber en het belangrijkste bestanddeel is van ligamenten en huid.

Wat gebeurt er als de aanmaak van collageen afneemt?

Na verloop van tijd neemt de aanmaak van collageen af en wordt collageen in jouw lichaam aangemaakt in o.a. elastische organen zoals het hart en de bloedvaten. Hierdoor wordt er (helaas) wel eerst bespaard op de huid en spieren.  Cellulite, spider webs en spataderen zijn een gevolg van verzwakking van het bindweefsel en ook een teken dat het collageen in je lichaam aan het afnemen is. Dit is een natuurlijk verouderingsproces, die je met de onderstaande tips kunt vertragen.

Stap 1: Versterk je bindweefsel, met je voeding

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar gezonde voeding heeft invloed op je bindweefsel en collageenproductie. Om weefsel gezond en soepel te houden is het belangrijk goed op je voeding te letten.

Maar, wat is gezonde voeding? Stap 1 is: laat ongezonde producten staan en te kiezen voor pure onbewerkte producten. Vind hieronder onze NO GO list.

NO GO LIST

 • Alle producten met toegevoegde suikers (zoals frisdrank, snoep en ijsjes)
 • Alcoholhoudende dranken
 • Bewerkte producten
 • Witmeelproducten (zoals witbrood witte pasta en rijst of koekjes)

Welke voeding versterkt dan wel het bindweefsel?

 • Mangaan: noten, peulvruchten, zaden, volle granen, groene bladgroenten.
 • Koper: zeevis, schaal- en schelpdieren, noten, granen, groente, fruit en cacaoproducten.

Stap 2: Boek een bindweefsel of cupping massage

Heb je weleens van een bindweefselmassage gehoord? Vast wel, want dit is inmiddels super populair. Doordat de huid een verbeterde doorbloeding krijgt is deze beter in staat om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen los te laten.

Let op: een bindweefselmassage kan wel pijnlijk zijn tijdens de behandeling, maar na de behandeling en de dagen daarna voel je je super ontspannen en ’losgemaakt’.

Leuk weetje: Wist je dat er zelfs een bindweefselbar in Amsterdam is gevestigd? In deze salon focussen ze zich volledig op guasha stone massage, cupping massage en manuele bindweefselmassages die de doorbloeding stimuleren en de collageen en elastine productie stimuleren. Ook is je huid door een bindweefselmassage beter in staat om voedingstoffen uit je skincare producten op te nemen. In de shop kun je zelf ook cupping sets of guasha stenen aanschaffen, zodat je de behandeling thuis ook voort kunt zetten. Zeker een bezoekje waard!

Stap 3: Vitamines en mineralen

De meeste mensen weten dat ze calcium en vitamine D nodig hebben voor sterke botten, maar twee andere essentiële mineralen voor goed bindweefsel: koper en mangaan. Deze mineralen helpen de conditie van het bindweefsel goed te houden en houden zo de huid soepel.

Koper voor je bindweefsel

Koper draagt bij tot het in stand houden van de conditie van je bindweefsel. Het is daarmee dus ook goed voor het bindweefsel in je huid. Koper is een spoorelement en kun je niet zelf aanmaken. Je krijgt het binnen via je voeding. Je vindt het o.a. in groente, fruit, brood, vlees en cacaoproducten. Elke week een stukje pure chocolade is dus nog niet eens zo’n slecht idee 😉

Mangaan voor je bindweefsel

Mangaan draagt bij tot de normale vorming van je bindweefsel en is goed voor de aanmaak/opbouw van kraakbeen (in de gewrichten). Mangaan is een mineraal welke je lichaam helaas niet zelf aan kan maken. Je moet het daarom binnen krijgen via je eten en drinken. Het komt voor in verschillende voedingsmiddelen als graanproducten, groente, fruit, noten en peulvruchten.

Stap 4: Beweeg je lichaam, en je bindweefsel

Zorg ervoor dat je niet de hele dag zit! Neem zo nu en dan een wandelpauze of kies voor een stabureau. Yin-yoga kan de conditie van je bindweefsel versterken. Bij yin yoga worden de yogahoudingen wel 3 tot 5 minuten aangehouden. Hierdoor wordt het weefsel gestimuleerd.

Stap 5: Bevorder de aanmaak van collageen

Dit kun je doen door een supplement te nemen met collageen, vitamines en mineralen. Het Skin Collagen beautydrankje van SUPP24 is hier zeer geschikt voor en kun je iedere ochtend innemen.

Welke voeding kun je eten om extra collageen binnen te krijgen?

Vroeger kregen we veel vaker en in grotere hoeveelheden collageen binnen. We aten en gebruikten veel vaker alle delen van vlees en vis. Hier trokken de mensen bouillon van en de mens at vaker ook de huid van de vis. Tegenwoordig is dat wel anders en is onze voeding vaker bewerkt. Toch kun je zelf nu ook veel voeding toevoegen aan jouw voedingspatroon, om meer collageen stimulerende voedingsstoffen binnen te krijgen.

 • Getrokken bouillon van vis of botten (Vis: voor de huid, haar, nagels, bindweefsel – Botten: Gewrichten, spieren, pezen)
 • De huiden van dieren of vissen. Denk bijvoorbeeld aan de huid van zalm.
 • Fruit en groente welke rijk is aan vitamine C. Denk aan tomaten, paprika, citrusvruchten, aardbeien, zwarte bessen, papaja etc.)
 • Noten, zaden en bonen
 • Knoflook
 • Eieren (Bevatten veel proline, een aminozuur welke nodig is voor collageenproductie)

voeding collageen

Stap 6: Boost je skincare routine

Zorg voor een goede dagelijkse skincare routine. Kies voor producten die de huid hydrateren en beschermen tegen externe factoren van buitenaf als UV-stralen. Denk hierbij aan een dagcrème met SPF, een hyaluronzuurserum en vitamine C serums/crèmes.

Stap 7: Slaap je stress eruit, veel beter voor je huid

Slaap voldoende. Goede slaap wordt echt te vaak nog onderschat. Een tekort aan slaap of teveel stress zorgt voor de aanmaak van cortisol. Door een langdurig verhoogde cortisolspiegel raken talloze processen verstoord. Zo ook in de huid. Een schoonheidsslaapje op den duur, is dus helemaal niet zo verkeerd 😉

Zorg altijd voor een gezonde basisvoeding en neem eventueel een supplement ter aanvulling.

Recente blogartikelen

Door Nicky Butter 10 november 2023

Wintermaanden supplementen gids: versterk je immuunsysteem

De wintermaanden kunnen een flinke beproeving zijn voor je immuunsysteem. Met koude temperaturen en kortere dagen liggen de wintermaanden, verkoudheden
Door Nicky Butter 02 november 2023

De cruciale rol van eiwitten na het sporten

Gebruik jij al eiwitten na het sporten? Na een intensieve workout, of het nu krachttraining of lichaamsbeweging is, is het
Door Nicky Butter 07 augustus 2023

Wat zijn Macro’s en wat doen ze? Wij leggen het je hier uit.

Wat zijn Macro's? Iedereen heeft het er over : MACRO'S. Macronutriënten ofwel macro’s kun je omschrijven als voedingsstoffen die ons