Home > Geen onderdeel van een categorie > Acne, hoe ontstaat het en wat kun je doen om dit te verminderen?
Contact: +31 (0)23 - 532 44 18
Acne is een huidprobleem dat voorkomt onder zowel jongeren als volwassenen. Puistjes, mee-eters, bulten en pukkels maken je onzeker en beïnvloeden iedere dag opnieuw hoe je je voelt.
Natuurlijk heeft iedereen weleens last van een pukkeltje hier en daar, maar wanneer je hier structureel last van hebt, is het belangrijk te weten hoe dit probleem ontstaat en wat je ertegen kunt doen.
Onder invloed van hormonen worden de talgklieren op het gezicht, de borst en de rug groter en gaan meer talg produceren. Talg is een vettige stof die de huid soepel houdt en haar beschermt tegen externe indringers. Eigenlijk is er dus niets mis met talg, behalve wanneer er dusdanig veel talg wordt geproduceerd door de talgklieren, dat deze verstopt raken. Er ontstaat een talgophoping, soms in de vorm van een zwarte mee-eter (comedonen) of een witte mee-eter. Zwarte mee-eters bevinden zich direct aan de oppervlakte van de huid, witte mee-eter zijn dieper geleden.
Hormonen zijn in de meeste gevallen de oorzaak van acne. Daarom ontstaat acne ook in de pubertijd, wanneer het lichaam meer mannelijke hormonen (androgenen) aanmaakt. Wist je dat 70% van de pubers te maken heeft met acne?
Tijdens de pubertijd komt het vaker voor bij mannen, bij volwassenen zien we acne vaker bij vrouwen.
Naast de eerder omschreven ‘jeugdacne’ die wordt veroorzaakt door meer mannelijke hormonen in de pubertijd, zijn er nog een aantal andere hormonale redenen voor het ontstaan van acne.
Daar waar de hormoonspiegel zich bij mannen na de pubertijd stabiliseert, blijft deze bij vrouwen schommelen. Met name tussen het 20e en 40e levensjaar zijn er veel vrouwen die last hebben van puistjes en ontstekingen. De vrouwelijke menstruatiecyclus zorgt ervoor dat hormoonspiegels constant stijgen en dalen, hier reageert de huid op.
Een gestrest lichaam produceert hormonen zoals cortisol, neuropeptiden en inflammatoire cytokines (kleine proteïnen die ontstekingen aanwakkeren). Dit beïnvloedt het gedrag van de talgklieren waardoor acne kan worden verergerd. Je kunt tijdens stressvolle perioden naast acne, ook merken dat je huid vettiger is dan normaal.
Raadpleeg een arts wanneer je op latere leeftijd nog steeds last hebt van acne. Deze kan door verschillende onderzoeken achterhalen wat de beste behandeling is van jouw probleem. Medische hulp kan de hevigheid verminderen en het ontstaan van littekens voorkomen.
Er is veel onderzoek gedaan naar voeding en acne en de resultaten zijn tegenstrijdig. Toch blijkt er de afgelopen jaren te zijn vastgesteld dat er wel degelijk een verband is tussen voeding en het ontstaan van puistjes. Voornamelijk voeding met een hoge Glycemische Index (witbrood, suiker, witte rijst en aardappelen) zorgt voor insulineschommelingen. Te veel insuline stimuleert het mannelijke hormoon, waardoor deze aandoening verergert.
Daarnaast is er aangetoond dat zuivel van invloed kan zijn op acne. In zuivel zitten namelijk veel groeihormonen, om het kalfje groot te brengen. Ons lichaam reageert echter ook op deze hormonen, in de vorm van een verhoogde aanmaak van groeihormonen in de lever. Dit zorgt op zijn beurt weer voor meer talgproductie en verstopte klieren.
In het algemeen geldt, hoe gezonder, verser en minder bewerkt je voeding is, hoe beter dit is voor de huid.
Je kunt voor jezelf een ‘eetdagboek’ bijhouden, waarin je gedurende een aantal weken bepaalde voedingsmiddelen niet eet. Vervolgens voeg je één van de geskipte middelen weer toe en kijk je gedurende twee dagen hoe je huid reageert. Reageert je huid niet? Voeg dan het volgende voedingsmiddel toe, totdat je wel een reactie krijgt. Zo kun je voor jezelf bepalen welke voeding je beter kunt laten staan.
Het bezoeken van een schoonheidsspecialist kan acne rustiger maken. Door verschillende peelende behandelingen worden verhoornde (dode) huidcellen verwijderd, waardoor er minder snel nieuwe ontstekingen ontstaan. Daarnaast zal de schoonheidsspecialist een dieptereiniging uitvoeren, waarbij mee-eters worden verwijderd. Ook dit vermindert de kans op nieuwe uitbraken.
Zorg voor een goede gezichtsreiniger, belangrijk is dat deze de huid niet uitdroogt. Sommige producten die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt en worden verkocht als ‘anti-acne’, verergeren het probleem doordat ze te agressief werken. De huid raakt verder uit balans, met alle gevolgen van dien. Laat je door de schoonheidsspecialist voorlichten over welke huidverzorgingsproducten het beste zijn geschikt voor jouw huid.
Skin Collagen gaat de strijd aan tegen dit probleem en ja, het helpt! Collageen zorgt er namelijk voor dat de talgproductie wordt verminderd en de huid van binnen uit wordt hersteld. Hierdoor zijn puisten, mee eters en acne littekens verleden tijd!
Talgproductie wordt weer in balans gebracht door een betere doorbloeding van de huidvaatjes in het gezicht en houd de suikerspiegel in je bloed op pijl. Hierdoor zal er geen overtollige talgproductie meer voorkomen en is de oorzaak van puisten weg genomen en verdwijnen de puisten.
Naast collageen bevat skin collagen 11 verschillende vitamines, die het lichaam en de huid een goede detox geven. Wil je meer weten over het product? Klik dan hier.
Volg ons